livios logo

Tuinaanleg: de 5 grootste blunders!

Droom je van de perfecte tuin? Vermijd dan de typische beginnersfouten! Tuin- en landschapsarchitect Michaël Wojciechowski ontwerpt en begeleidt al 20 jaar tuinprojecten in alle soorten en maten. De ideale man om je wegwijs te maken!

Fout 1: geen aandacht voor grondwerken

Michaël Wojciechowski: "Er moet genoeg lucht en water in je bodem zitten. Dat is de basis van elke tuin! Zo groeien planten optimaal en heb je geen last van onkruid."

Diepspitten

"Na bouwwerken is de grond op bepaalde plekken helemaal verdicht door het bouwverkeer. Die moet je eerst diepspitten: de bodem losscheppen tot op 60 centimeter diepte. Uiteraard alleen op plaatsen waar planten en/of gras komen."

Michaël Wojciechowski

Michaël Wojciechowski: "Water en lucht vormen de basis van elke tuin."

Foto Livios
  

tuinafsluiting omheining schanskorven

Niet vergeten: plant hoogstammige bomen op minstens twee meter van de perceelsgrens.

Foto Betafence
  

tuin tegels

"Beknibbel nooit op de onderlaag van je terras of oprit. En vergelijk geen appelen met peren als je offertes opvraagt."

Foto CoboGarden
  

Bodemanalyse

"Een aanrader! Voor 60 à 70 euro ken je de samenstelling van je ondergrond: te zuur, te kalkhoudend, ... Bovendien krijg je bemestingsadvies." Om zo'n analyse laten uit te voeren, verwijst Wojciechowski naar de Bodemkundige Dienst van België. Dat is een onafhankelijke onderzoeks- en adviesinstelling.

Fout 2: slechte plantenkeuze

"Ideaal is een gespreide bloei in je tuin. Het hele jaar door. Maar daarvoor heb je een basis aan plantenkennis nodig."

Koop niet alleen met je ogen

"Denk eraan dat tuincentra planten kunstmatig doen bloeien. Hortensia's en narcissen bloeien eigenlijk pas in april, maar in tuincentra al vanaf februari. Koop planten dus niet alleen met je ogen."

Kleine boompjes worden groot

"Let eens op hoeveel geknotte bomen je ziet in tuinen. Allemaal van mensen die een boompje plantten en niet wisten hoe groot hij kon worden. Plant geen eik in een tuintje van 50 m²: die wordt wel 18 meter hoog, met een kroondiameter van 10 meter!" Zondigde jij ook tegen deze regel? Wij tonen je hoe je snoeit volgens de regels van de kunst.

Denk aan de regelgeving

"Vaak uit het oog verloren! Een haag moet minstens een halve meter van de scheiding staan, gerekend vanaf het midden. Plant je een hoogstammige boom? Hou dan minstens twee meter afstand."

Fout 3: ondoordachte verharding

"Tuinbestrating is goed voor 40 à 50 % van de totaalkost. Denk hier dus goed over na. Als er een terras komt: wil je dan vooral zon of schaduw? Voor een schaduwterras is hout niet geschikt, wegens algengroei en gladheid. Hetzelfde geldt voor gladde natuursteen."

Stem af op het gebruik

"Niet alleen de plaats is van belang, ook de functie. Neem nu je oprit. Parkeer je alleen een auto of ook een bestelwagen? Dat heeft gevolgen voor de materialen en de fundering."

gravel grind tuin terras bestrating honingraat kiezel

"En vraag op voorhand wat er met de afgegraven grond gebeurt. Is het storten inbegrepen? Bij grote projecten gaat het soms om een serieuze meerkost."

Foto Nidagravel
  

kleiklinkers terras klinkers tuinmeubilair tuinstoel

"Je tuin is er voor jou en je gezin, voor 20 of 30 jaar. Laat de aannemer nooit in jouw plaats beslissen", tipt Wojciechowski.

Foto Vandersanden
  

Investeer in de basis

"Je mag nog zo’n goede steen leggen, als de basis niet goed zit, zal je verharding op termijn barsten. Beknibbel nooit op de onderlaag. En vergelijk geen appelen met peren als je offertes opvraagt: sommige aannemers voorzien in een onderfundering van 25 centimeter. Anderen maken zich er met tien centimeter vanaf. Dat scheelt honderden euro’s." Benieuwd naar de vier andere grootste fouten bij terrasaanleg?

Wat met de afgegraven grond?

"Vraag ook op voorhand wat er met de afgegraven grond gebeurt. Is het storten inbegrepen? Grond storten, is enorm duur. Bij grote projecten gaat het soms om een meerkost van duizenden euro's."

Fout 4: anderen in jouw plaats laten beslissen

"Je tuin is er voor jou en je gezin, voor 20 of 30 jaar. Laat de aannemer nooit in jouw plaats beslissen, maar verdiep jezelf in de materie."

Vraag advies aan specialisten

"Twijfel je over verschillende materialen? Vraag dan wel raad aan je aannemer of tuinarchitect. Reken niet op het advies van iemand die er niets van kent. Je buurman heeft misschien slechte ervaringen met een product, maar elke situatie is anders en materialen evolueren."

Fout 5: geen tuinarchitect inschakelen

"Dikwijls is een tuinarchitect eerder een besparing dan een kost. Als je een plan hebt, kan je eventueel in stapjes werken. In functie van je budget. Een ontwerp is niet per se duur: het kan vanaf 1.000 euro. Hoewel sommige tuinarchitecten veel meer vragen."

Ontwerpdossier

Een ontwerpdossier bestaat uit een beplantings-, elektriciteits- en verhardingsplan. "En meestal ook een meetstaat. Dat is handig om de kosten in te schatten. Je kan de werken ook laten opvolgen door je tuinarchitect: aannemers contacteren, offertes opvragen en vergelijken, werfcontrole, … Maar veel hangt af van je budget", besluit Wojciechowski.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinaanleg/tuinaanleg-de-5-grootste-blunders/