Een gazon aanleggen: van zaaien tot onderhoud

Een groene grasmat is de trots van elke gazonbezitter. Om dit te bereiken, moet je oog hebben voor een minimum aan onderhoud. Het gras zaaien op zich doe je dan weer van maart tot juni of van augustus tot oktober.

Grasmengsels

Er bestaan verschillende grassoorten, verwerkt in tal van mengels. Elk mengsel heeft zijn specifieke eigenschappen en toepassingsgebied: traaggroeiend gras, sier-, sport-, herstel- en schaduwgazon. Vraag raad in het tuincentrum en lees 'Grasmengsel kiezen'.

Grasmatten

In plaats van te zaaien, kan je ook gebruik maken van grasmatten. Het voordeel daarvan is dat je heel snel een volwaardige grasmat hebt en dat je dus niet zo lang moet wachten vooraleer je het gazon terug mag betreden. Het belangrijkste nadeel is de hoge prijs. In tegenstelling tot een gezaaid gazon heb je minder keuze met betrekking tot de mengeling van het graszaad.

Kunstgras

Nooit meer maaien, nooit meer verticuteren, geen dorre plekken meer, geen last meer van hooikoorts en net echt: dat is kunstgras. In sportkringen is het al goed ingeburgerd, maar ook bij particulieren is kunstgras in opmars. Tegenstanders roepen het kunstmatig uitzicht in als grootste struikelblok. Maar bij de nieuwe types kunstgras is de artificiële look veel minder merkbaar dan vroeger. Er is keuze uit wisselende spriethoogtes, de zachtheid, verschillende groenschakeringen en de veerkracht. Het verschil tussen echt en de versie uit (meestal) polipropyleen of polyethyleen wordt kleiner.

Dat kunstgras tegen een flinke stoot kan, hebben de vele toepassingen op een sportveld al bewezen. Doordat rond elk sprietje een coating zit, is het bovendien resistent tegen uv-licht wat de duurzaamheid ten goede komt. Frustraties over kunstgras vloeien meestal voort uit een verkeerde aanleg. Belangrijk is een goede harde ondergrond. Kunstgras kan perfect op beton, klinkers, asfalt, een terras of op een laag aangedamd zand. Kunstgras mag je aanleggen op een oud stuk gazon op voorwaarde dat je de zoden verwijdert.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media