Reinigen met hoge druk

De auto poetsen, bemoste tuinpaden en terrassen afspuiten, rolluiken schoonmaken... met een hogedrukreiniger reinig je alles in een handomdraai. Bovendien bespaar je ook kostbaar water, maar liefst 2.000 liter per uur vergeleken met een tuinslang. Het principe van een hogedrukreiniger is eenvoudig: water uit de waterleiding (met gemiddeld slechts een druk van 4 bar) wordt via een tuinslang naar de hogedrukreiniger gevoerd. Daar zorgt de hogedrukpomp voor een waterdruk tot maximaal 150 bar. Het water komt uiteindelijk door een kleine hogedruksproeier als een scherpe, gebundelde straal naar buiten.

Verschillende types

Hogedrukreinigers bestaan in verschillende types, afhankelijk van occasioneel of intensief gebruik en het soort vervuiling. De werkdruk kan worden afgesteld tussen 10 en 150 bar. Ook de soort straal kan worden ingesteld. Voor een sterke reinigingswerking op een kleine oppervlakte gebruik je een puntstraal. Een vlakstraal heeft een lagere reinigingswerking, maar op een grote oppervlakte. Sterk vervuild gereedschap zoals een kruiwagen of een aanhangwagen, of bemoste of sterk bevuilde opritten, reinig je best met de vuilfrees. Die combineert de kracht van de puntstraal met de grote oppervlakteprestatie van de vlakstraal.

Toebehoren

Bij de toestellen zijn er bovendien tal van toebehoren verkrijgbaar. Zoals een roterende propeller die garant staat voor een nog betere reiniging van bijvoorbeeld houten ondergronden, tegels, natuursteen en betonvloeren. Verstopte dakgoten, afvoerbuizen en riolen kan je ontstoppen met een rioolreinigingsset. Steek de dunne slang in de verstopte leiding en schakel de machine in. De speciale kop werkt zich doorheen het vuil en maakt zo de leiding weer vrij. Heel handig is ook een lans met oriënteerbare sproeikop. Daarmee haal je het vuil van bijvoorbeeld onder het spatbord van je auto, of spuit je tijdens de winter het strooizout van het chassis.

Reinigingsmiddel

Voor een perfect eindresultaat is het gebruik van een reinigingsmiddel onontbeerlijk. Zo bestaat er een specifieke onderhoudswax, een houtreiniger, een gevelreiniger en een autoreiniger. Een groot deel van de hogedrukreinigers beschikt over een geïntegreerde reinigingsmiddelentank waarin je het reinigingsmiddel kan doseren.

Tips

Vooraleer je de auto schoonspuit, mag je niet vergeten te controleren of de deuren en de koffer goed gesloten zijn. Kijk ook goed na of de ramen wel helemaal dicht zijn. Het reinigen van een dak begint bovenaan, anders wordt het schone deel achteraf weer vuil. Houd de lans onder een hoek van 30°, dus met de richting van de dakhelling mee, nooit haaks op de dakhelling. Je moet immers niet onder de leien of dakpannen spuiten, maar erbovenop. Na het afspuiten van het dak breng je met een verstuiver een antimosmiddel aan. Volg de dosering op de verpakking.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media