livios logo

KLUS: Een vers gazon aanleggen... nu kan het nog!

Wie plannen heeft om een gazon aan te leggen, kan daar best nu mee beginnen. De ideale zaaiperiode is tussen augustus en oktober. Wie geen haast heeft, kan wachten tot maart. Vanaf dan tot en met juni is eveneens uitstekend om te zaaien.

Alles valt of staat met de grond. Check voor het zaaien of er voldoende zwarte teelaarde is. Eventueel vul je wat aan. De grond moet je degelijk losmaken tot op een diepte van ongeveer 40 à 50 cm. Daarna maak je de bodem vruchtbaarder met meststoffen, humus of compost. Nadien leg je het terrein opnieuw gelijk en is het tijd om te zaaien en/of te planten. 

De ideale zaaiperiode is tussen augustus en oktober. Wie geen haast heeft, kan wachten tot maart.


  

Vraag aan de verkoper welk graszaad voor jou het interessantst is, want daarin bestaan belangrijke verschillen.


  

Als het gras ongeveer 8 cm hoog is, mag je dit voor het eerst maaien. Stel de eerste maaihoogte niet te laag in


  

Kies je zaden wijselijk

Vraag aan de verkoper welk graszaad voor jou het interessantst is, want daarin bestaan belangrijke verschillen. Zaaien doe je best kruisgewijs, van 3 tot 5 kg per 100 m² naargelang van de soort. Gebruik hiervoor een strooiapparaat. Dit kan je mogelijk tegen een klein bedrag lenen in jouw tuincentrum. Op deze manier gaat het extra goed vooruit EN werk je heel wat preciezer.

Omdat graszaad lichtkiemend is, mag je het niet dieper inharken dan ongeveer 1 cm. Nadien rol je de grond aan. Gazons die op een helling liggen, rol je beter niet aan om uitspoelen bij een hevige regenbui te vermijden.

Sproeien is pas nodig als het na de eerste regenbui na het zaaien enkele dagen niet meer geregend heeft. In dat geval moet je het gazon om de twee tot drie dagen nat houden. Denk er aan dat het veel beter is een weinig aantal keren overvloedig te besproeien dan regelmatig lichtjes te sproeien. Sproeien doe je best in de vooravond of ’s morgens, liefst niet bij hevige zon.

Na ongeveer 20 tot 30 dagen – afhankelijk van het klimaat en het graszaad – steekt het jonge gazon de kop op. Als het gras ongeveer 8 cm hoog is, mag je dit voor het eerst maaien. Stel de eerste maaihoogte niet te laag in, ongeveer 5 centimeter boven de grond, de volgende op ongeveer 3 cm.

Of toch maar een grasmat?

In plaats van te zaaien kan je ook gebruikmaken van grasmatten. Voordeel hiervan is dat je heel snel een volwaardige grasmat hebt en dat je dus niet zo lang moet wachten eer je terug het gazon mag betreden. Het belangrijkste nadeel van grasmatten is de hoge prijs. Daarenboven heb je in tegenstelling tot een gezaaid gazon minder keuze met betrekking tot de mengeling van het graszaad.

Onderhoud

De eerste vereiste is dat je jouw gazon regelmatig maait. Goed maaien kan enkel met een scherp mes. Laat dat regelmatig, bij voorkeur om de 20 tot 30 maaibeurten slijpen. Laat het gras niet te lang worden (max. 5 cm), maar maai het anderzijds ook niet te kort af (minimum 2,5 à 3 cm). Het afgemaaide gras moet na elke maaibeurt verwijderd worden. Anders kan er zich een viltlaag vormen die de lucht, het water en de meststoffen belet om door te dringen tot de wortels.

Het gras moet regelmatig gevoed worden met meststoffen. Vraag welk type je hiervoor het best gebruikt en hoe en wanneer je het moet toedienen. Er wordt aangeraden om in maart-april een eerste keer gazonmest toe te dienen en in oktober-november opnieuw een halve dosis. Eventueel kan je vanaf mei tot en met augustus regelmatig eens wat bijmesten.

Mosvorming voorkomen, houdt in dat je regelmatig maait, dat je het gazon af en toe ontlucht en dat je eventueel wat kalk (20 tot 30 g/m²) op het gras strooit om verzuring tegen te gaan. Voor onkruid bestaan er verschillende oplossingen, van onkruidverdelgers tot de natuurlijke oplossingen.

Meestal is gras bestand tegen aanhoudende droogte en krijgt het na een vochtige periode opnieuw zijn groene kleur. Als je toch sproeit, sproei dan af en toe overvloedig in plaats van regelmatig een beetje. Sproei nooit bij volle zon.

Wat kost het?

Ga je voor een natuurlijk aangelegd gazon? Of wordt het toch kunstgras? Wat kost het je ongeveer?

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/19530/klus-een-vers-gazon-aanleggen-nu-kan-het-nog/