Tuinplagen bestrijden op een milieuvriendelijke manier

Geen tuin is immuun voor plagen en ziekten. Planten hebben zelf een grote natuurlijke weerstand, maar toch kunnen ze ten prooi vallen aan bacteriën, schimmels en insecten. Chemische pesticiden kunnen het fragiele ecologische evenwicht schaden en zijn vaak gevaarlijk. Het kan ook anders, met doeltreffende huismiddelen bijvoorbeeld.

Pesticiden

Pesticiden lijken een eenvoudige oplossing om plagen te verdelgen. Maar ze roeien niet alleen plagen uit, ze doden ook organismen die de tuin nodig heeft. Pesticiden komen in de grond terecht, waardoor de planten steeds zwakker worden en uiteindelijk afsterven. Als je te veel pesticiden gebruikt, worden de plagen daar immuun voor. De enige oplossing is dan nog meer sproeien. En dat is nefast voor de gezondheid van je planten.

Algemene maatregelen

Er zijn veilige en efficiënte methoden om te verhinderen dat plagen schade aanrichten in je tuin. Het is altijd het beste om toe te slaan voordat zich ook maar enig probleem stelt. Veel natuurlijke plaagbestrijdingsmethoden zijn een kwestie van gezond verstand. Roei niet overhaast te veel leven uit in je tuin. Schadelijke dieren zijn op hun beurt voedselbronnen voor organismen en dieren die je bloemen verstuiven, afval eten of andere plagen van je planten vandaan houden.

Vruchtbare grond

Plagen tasten eerst de zwakkere planten aan. Een vruchtbare grond zorgt voor voldoende voedsel voor talloze vliegende, kruipende en gravende dieren, zodat plagen het minder snel op de planten zullen gemunt hebben. Verrijk je tuin dus met tuincompost als extra beschermingsmaatregel. Een met voedingsstoffen verrijkte grond onderdrukt immers plagen en ziekten die via de bodem overgebracht worden.

Beschutting

Zorg voor een degelijke beschutting. Planten die lijden onder sterke wind of extreem weer zijn zwak en kwetsbaar. Houd zeker ook de pH-waarde van je grond in het oog. Zet diverse plantensoorten in de omstandigheden waarop ze gesteld zijn om de grond gezond te houden. Met een gevarieerde vegetatie trekken de planten verschillende insecten en organismen aan.

Barrières en vallen

Je kan barrières en vallen inrichten om plagen buiten te houden, zoals het spannen van netten over bomen en zacht fruit om schade door vogels te verhinderen, het afdekken van gewassen met tuinvlies om vliegende insecten weg te houden of het optrekken van schuttingen of stevige barrières.

Lees ook: Onkruid vermijden en verwijderen

Alternatieve middelen

Er bestaan verschillende plantensoorten die plagen afweren. Zo stoot de geur van bijvoorbeeld kattekruid veel plaaginsecten af. Zegekruid en tabaksplant zijn dan weer handig om motluis aan te lokken en te doden.

Met insectendodende zeepsprays kom je makkelijk af van cicaden, mijten, schildinsecten en witbepoederde schildluizen. Dit mengsel maak je eenvoudig zelf door een eetlepel groene zeep en een eetlepel spiritus op te lossen in een liter water. Verstuif dit mengsel enkel op de plaagdieren op de aangetaste delen van de plant.

Ook brandnetelgier is zeer doeltreffend om ongedierte te verdelgen. Hiervoor laat je verse of gedroogde brandnetels enkele dagen trekken in water. Daarna voeg je er een eetlepel groene zeep aan toe. Als je dit middeltje in de zomer twee keer per dag op de planten verstuift, blijft het ongedierte weg. Ze kunnen de geur van dit middeltje niet verdragen.

Barrières

Je kan ook barrières op de grond aanleggen. Deze zal je wel na elke regenbui moeten vervangen. Je kan hiervoor verschillende stoffen gebruiken. Assen, zemelen, gruis, zaagsel, koperband, aluminiumfolie, eierschalen en schalen van schaal- en schelpdieren vormen een natuurlijke barrière voor plagen en slakken. Je kan slakken ook uitroeien door een bekertje met bier of suikerwater in de grond in te graven. Zorg ervoor dat de rand van het bekertje gelijk ligt met de grond. Slakken komen af op de geur en vallen in de beker.

Bladluizen kan je eenvoudig verjagen door ze te besproeien met koud water. Je moet dit wel blijven herhalen om te voorkomen dat ze terugkomen. Zorg er voor dat je de straal koud water rechtstreeks op de bladluis richt. Je kan de bladluizen ook verjagen met lavendel en knoflook. Als je bladluizen op de planten ziet, leg dan wat lavendel of knoflook aan de voet van de planten. De bladluizen kunnen de geur niet verdragen en zullen verdwijnen. Mieren verjaag je met knoflook, rode peper, koffiedik of kruidnagel.

Chemisch bestrijden

Als het niet anders kan of als de plaag toch te groot geworden is, moet je wel naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen om ongemakken in de tuin te verhelpen. Lees altijd aandachtig het etiket voor je begint. Ook de gevarensymbolen geven je een goede indicatie over het product waarmee je werkt.

Bron: Gids voor de biologische tuin, ongedierte natuurlijk bestrijden

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media