Bloemen, planten en gazon beregenen

Een gezonde tuin met bloemen en planten heeft nood aan een regelmatige sproeibeurt. Maar zelfs aan een perfect uitgebouwde beregeningsinstallatie heb je weinig als je niet weet wanneer en hoeveel water je moet geven.

Raadpleeg onze klus ‘Beregeningsinstallatie plaatsen’ om de onderstaande beregeningstips correct in de praktijk toe te passen.

Stap 1: wanneer beregenen?

  • 9102 bloemen en planten beregenen
  • Jonge grasvelden en planten moet je beregenen van zodra de temperatuur een paar dagen boven de 20 à 25° stijgt.
  • Doe dit bij voorkeur vroeg in de ochtend, ’s avonds vanaf 20u of eventueel ’s nachts. Het gazon, de bloemen en de planten hebben dan voldoende tijd om het water op te nemen vooraleer het door de straling van de zon verdampt. Een andere reden is dat wanneer het temperatuursverschil tussen het water en de grond te groot is, de planten schrikken. Dit remt de groei en vergroot de kans dat ze ziek worden.
  • Lukt het niet om ’s ochtends of ’s avonds te sproeien, dan ben je wel haast verplicht om overdag te sproeien. Want dat is nog altijd beter dan helemaal niet sproeien.
  • Opgelet: beregenen bij felle zon is voor bloemen en planten niet aan te raden, omdat de waterdruppels een vergrootglaseffect hebben, waardoor het mogelijk is dat de bladeren verbranden.
  • Gazon is niet gevoelig voor sproeien onder felle zon. Bij pas aangelegde graszoden is het zelfs belangrijk dat je ze vochtig houdt, ook wanneer de zon hard schijnt.

Als je planten of je gazon één of twee keer per week water geeft, in plaats van elke dag, zullen ze langere wortels ontwikkelen. Daardoor kunnen ze hun vocht dieper uit de bodem onttrekken en zal je ze bij langere periodes van droogte ook minder water moeten geven.

Stap 2: hoeveel beregenen?

  • 9102 bloemen en planten beregenen
  • Vooral in droge periodes is langdurig beregenen belangrijk. Een algemene richtlijn is 20l per m² of 2.000l per are. Dan ben je zeker dat het water voldoende diep in de grond trekt.
  • Als je te weinig water sproeit, bevorder je de ontwikkeling van oppervlakkige wortels. Je planten lijden dan extra hard in droge periodes. Om die reden is het beter om af en toe de planten veel water te geven, dan elke dag een beetje (zie kaderstukje hierboven).
  • Om te voorkomen dat de beregende bodem snel uitdroogt, zijn bodembedekkers erg geschikt.

Bloemen en planten met grote bladeren verliezen meer vocht. Hou daar rekening mee bij de inrichting van je tuin door ze een schaduwrijk plekje te geven. Kleine planten met dikke, vette bladeren, kunnen dan weer goed tegen droogte. Een goede inplanting van bloemen en planten is dus al een eerste stap naar een gezonde tuin en vergemakkelijkt zeker ook het beregenen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media