Hoe werkt een robotmaaier?

Hoe werkt een robotmaaier? Hoe weet zo'n ding waar, wanneer en hoeveel hij moet maaien? Anne Van de Put geeft tekst en uitleg over hoe de automatische robotmaaiers van Gardena werken.

Maai je eigen gras, niet dat van de buren

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

"De maaisystemen verschillen uiteraard van merk tot merk en van model tot model. Maar voor systemen die werken met een zogenaamde begrenzingsdraad, start alles met het afbakenen van je tuin", begint Van de Put. "Dat doe je met een grensdraad. Zodra onze robotmaaier die draad detecteert, draait hij zich om. Op deze manier geef je aan waar jouw tuin stopt - je robotmaaier gaat niet buiten dit gebied. Zo ben je er zeker van dat hij wel degelijk jouw gras en niet dat van de buren zit af te rijden (lacht)."

Waar ligt bij jou grens?

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

"Breng deze draad aan langs tuingrenzen, bloemenperken, tuinvijvers en alle andere mogelijke obstakels. Blijf 20 centimeter weg van borders en hagen, vijf aan een grens met stenen en 30 van een muur. Waarom die afstanden? De robotmaaier heeft een chassis die groter is dan de maaischijf en heeft dus ruimte nodig om te draaien. Als je de draad precies op de grens van je vijver zet, kan de robotmaaier gaan schuiven."
"Zet de draad vast met haken of maak met je spade een gleufje in je gazon. Je hoeft dus niet te spitten. Als je geregeld verticuteert, raad ik de laatste methode aan. Zo is je kabel optimaal beschermd."

Laadstation

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

Tuingrenzen afgebakend? Dat is het de beurt aan een ander stuk kabel: de begeleidingsdraad. "Die leidt je maaier weer naar zijn laadstation. Is de batterij nog voldoende opgeladen, zal je robotmaaier gewoon verder werken als hij over deze draad rijdt. Is er nog maar ongeveer 30 % capaciteit over? Dan keert de maaier via de begeleidingsdraad terug naar zijn laadstation."

Vierkante meters per uur

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

"Elk model kan een bepaald aantal vierkante meters aan per uur. Stel het aantal uren dus zo in dat hij zijn werk gedaan krijgt. Je kan niet buiten dat aantal minimumuren, maar wanneer hij precies op pad moet, bepaal je zelf. Regen en donker zijn geen problemen, dus je kan hem ook 's nachts zijn ding laten doen. Al blijft het natuurlijk leuk om hem bezig te zien. Aangezien ze stil werken, is ook zondag maaien geen probleem meer", aldus Van de Put.
"De bedoeling is dat je robotmaaier bijna dagelijks zijn rondje doet of eventueel één dag op stal blijft. Hou er wel rekening mee dat hij na een uur maaien, moet opladen. Het verbruik? Ons kleinste model verbruikt 9 kilowatt per maand, het grootste 25."

Geen grasresten

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

"Door constant te maaien, blijft het gras goed kort. Dat betekent dan weer dat er nauwelijks grasresten achterblijven. Tenzij natuurlijk na de eerste maaibeurt na de winter, als het gras hoog staat. Je kan daarvoor eventueel een traditionele grasmaaier gebruiken."
"Onze robotmaaiers werken in een willekeurig patroon. Maar wees gerust: hij passeert overal. Er zullen dus geen plekken zijn met hoog gras. Wist je trouwens dat mollen niet houden van trillingen? En aangezien een robotmaaier bijna dagelijks op pad is ..."

Geen fan van trappen

 • Robotmaaier
  Foto Husqvarna Belgium-Retail Division

Klinkt allemaal goed... maar zijn er ook beperkingen? "Hellingen tot 35 graden zijn geen probleem voor ons grootste model. Maar trappen nemen, lukt niet", zegt Van de Put. "Maar ook hier kan je een mouw aan passen. Heb je een tweede zone waar je robotmaaier niet alleen bij kan, breng 'm er dan zelf naartoe. Je kan 'm zo programmeren dat hij blijft maaien tot de batterij leeg is. Daarna breng je de robotmaaier weer naar het laadstation."

De kantjes

Hoe zit het met de afwerking aan de kantjes? Als de grensdraad niet helemaal overeenkomt met de border-, tuin-, vijver- ... grenzen, moet je dan zelf aan de slag met een kantenmaaier? "Voor bloemenperken en bomen is er geen probleem. Doordat hij de grens nog even overschrijdt, pakt hij het gras buiten het gebied ook wel mee. Een muur is natuurlijk een ander verhaal. Want als hij botst keert hij onmiddellijk om. Je zal hier en daar dus zelf de kanten moeten bijwerken. Tenzij je bijvoorbeeld dallen op hetzelfde niveau tegen die muur legt."

Kids-, huisdieren- én diefstalproof

"Je hoeft je ook niet ongerust te maken over je kinderen en huisdieren. Die laatste ruimen baan als ze de robotmaaier zien aankomen. De botssensor zorgt ervoor dat het niet mis kan gaan. Mochten je kinderen de maaier oppakken, dan stoppen de messen meteen... en maakt hij een hels lawaai." Dat laatste is een leuk extraatje van Gardena: de diefstalbeveiliging. "Onze modellen zijn uitgerust met een PIN-code en alarm."
"We raden ook aan om je robotmaaier te registreren. Zo kunnen we 'm makkelijk opsporen als de dief ermee op onderhoud gaat of de software wil updaten."

Wakosta?

Tegenover al dat comfort staat natuurlijk een meerprijs. "De R40Li, ons kleinste model, komt op 1.349 euro, voor het tussenmodel mag je rekenen op 1.699. Voor zo'n 2.200 euro heb je het grootste model, de R160."
"Het instapmodel bij de elektrische maaiers? Die beginnen vanaf 120 euro. Accuversies zijn er vanaf 399, de benzinemodellen vanaf 269 euro. Een robotmaaier kost dus meer, maar je krijgt er veel voor in de plaats... nooit meer gras afrijden en een perfect gazon!"

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media