Altijd een groen gazon: wat kost kunstgras?

Is het gras groener bij de buren? Misschien is kunstgras de oplossing! Maar hoeveel betaal je om nooit meer te maaien? En gaat kunstgras levenslang mee? We vroegen het aan David Guilbau van Namgrass.

Tuin van 150 m²

Het aanbod van kunstgras is groot. Elke soort heeft zijn specifieke eigenschappen. En dat brengt prijsverschillen met zich mee. Wij berekenden de prijs voor een tuin van 150 m².

Van 16 tot 36 euro/m²

"Voor de goedkoopste soort betaal je ongeveer 2.500 à 3.000 euro voor deze oppervlakte. De prijs loopt op tot 6.000 à 6.500 euro voor de meest exclusieve versie. De plaatsing is inbegrepen, maar de btw moet je er nog bijtellen", vertelt Guilbau.

Langer en dikker is duurder

Wat zorgt voor een dergelijk prijsverschil? Eerst en vooral speelt de lengte van de vezel of grasspriet een rol. Hoe langer de vezel, hoe duurder. Je betaalt ook meer als de dichtheid van de vezel hoger is. Logische meerprijzen: want hoe dikker en hoe hoger, hoe meer kunstgras. En hoe meer je dus betaalt.

Zachtheid en plaatsing

Nog bepalend: de zachtheid van het gras. Daardoor voelt het gazon natuurlijker aan en heeft het een aangenamer gevoel. De laatste prijsbepaler is de plaatsing. "Voor deze oppervlakte zo'n 400 à 600 euro." Zelf plaatsen, is ook een optie.

Voorbereidingswerken

Afhankelijk van de nodige voorbereidingswerken stijgt of daalt de prijs. Het oude gazon verwijderen, grond aanvullen, de ondergrond aanpassen, de bodem egaliseren… Hoe meer voorbereidende werken, hoe meer de prijs oploopt. Logisch, toch?

Opgelet: deze voorbereidingswerken zijn meestal niet inbegrepen in de standaardprijs die een firma geeft. En dus ook niet opgenomen in onze voorbeeldprijs. Dit is namelijk afhankelijk van tuin tot tuin. Alleen een professional kan deze kosten exact inschatten.

Onderhoud?

En het onderhoud? Wat kost dat? "Het onderhoud van je kunstgrasgazon doe je makkelijk zelf", besluit Guilbau. "Simpelweg de bladeren en ander vuil verwijderen met een bladblazer, stofzuiger of harde bezem volstaat. Wel belangrijk: na 15 tot 20 jaar is je kunstgras mogelijk aan vervanging toe."

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media