Tuinexpert tipt: "Zo voorkom en herstel je een dor gazon"

Droge zomers eisen hun tol in onze tuinen. Bij langdurige periodes zonder regen en hete temperaturen droogt een gazon snel uit. Tuinexpert Bart Verelst legt uit hoe je een dor gazon voorkomt.

Kies voor de juiste grasmengeling

“Of je gras dor wordt of niet, heeft vooral te maken met de grasmengeling”, zegt Verelst. “In elke grasmengeling zitten minstens vijf verschillende grassoorten. Sommige van die soorten zijn goed bestand tegen droge periodes, andere soorten zijn dat niet.” De belangrijkste tip om een dor gazon te voorkomen is met andere woorden een goede grasmengeling uitkiezen.

Zorg ervoor dat de bodem vocht vasthoudt

Een dor gazon kan je voorkomen nog voor het gras gezaaid is. “Is het gazon nog niet aangelegd, dan doe je er goed aan om waterbufferende gelkorrels aan je bodem toe te voegen”, vertelt Verelst. “Werk die korrels in de bovenste tien centimeter van de bodem in. Ze houden vocht vast en creëren zo een buffer tegen droge periodes.”

Je kan uitdroging ook tegengaan door een compostlaagje aan te brengen op het gazon. “Hark de compost tussen de grassprietjes”, instrueert Verelst. “Dat laagje compost vermijdt dat het zonlicht de bodem rechtstreeks kan uitdrogen.”

Verticuteren helpt

Verelst meent dat verticuteren een rol kan spelen in het voorkomen van dorre gazons. Tijdens periodes van droogte dringt water namelijk moeilijker door in de grond. “Door in het voorjaar te verticuteren, maak je het gazon wat meer open. Zo kan het water in de zomer beter infiltreren in de bodem”, geeft Verelst mee.

Geef ’s avonds en handmatig water

Het gazon water geven doe je bij voorkeur ’s avonds. Er treedt dan minder verdamping op. Je geeft het gazon ook beter handmatig water. “Gazonsproeiers die heen en weer bewegen zijn een stuk minder efficiënt. De waterdruppels zijn bijzonder fijn en dringen nog amper binnen in de bodem”, vertelt Verelst. “Geef het gras water met een simpele tuinslang en gebruik een dikke straal.”

“Is de bodem kurkdroog en wil je het gras water geven, dan kan je bepaalde producten aan het water toevoegen”, tipt Verelst. “Die producten breken het spanningsveld van het water waardoor de waterdruppels niet op de droge grond blijven liggen. Als alternatief voor die producten kan je ook biologisch afbreekbaar afwasmiddel in het water doen. Dat heeft hetzelfde effect.”

Maai niet te kort

Verder is het ook belangrijk om het gras niet te kort te maaien. “Grassprietjes geven elkaar en de bodem schaduw waardoor ze uitdroging voorkomen”, verklaart Verelst. “Lange grassprieten vormen een isothermisch deken en dempen de bodemtemperatuur enigszins.”

Lang gras heeft nog meer voordelen. “Hoe langer de grassprieten zijn, hoe meer fotosynthese er plaatsvindt en hoe sterker het gras dus wordt”, zegt Verelst. “Grassoorten met brede bladeren plooien bovendien vanzelf dicht om zich tegen droogte te beschermen. Wij zijn dan de pestkoppen die het gras maaien.”

Hoe krijg je een dor gazon weer tot leven?

“Geef je gazon na de zomer even tijd en wacht af of het gras vanzelf terug groen wordt”, geeft Verelst nog mee. “Heb je indertijd met een goede, kwalitatieve grasmengeling gezaaid, dan zou je gazon vanzelf terug tot leven moeten komen.”

Blijft je gazon er dor uitzien? Dan moet je je grasmat in het najaar wapenen tegen de volgende zomer. “Strooi nieuw graszaad van een goede, tegen droogte bestendige grasmengeling en werk het graszaad in met een verticuteermachine. Zo heb je de volgende zomer geen problemen meer met je gazon”, sluit Verelst af.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media