livios logo

Aansluitstukken voor tuinslang kiezen

Je gazon beregenen met een tuinslang, er is geen simpelere klus. Maar als je koppelstukken moet vervangen of een nieuwe tuinslang wil aanschaffen, moet je wel rekening houden met een aantal zaken.

Gereedschap:Materiaal:
 
 • Tuinslang
 • Aansluitstukken

Stap 1: tuinslang kiezen

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

 • Tuinslangen zijn te koop in verschillende kwaliteiten.
 • Heb je een kleine, eenvoudige tuin (bijvoorbeeld met enkel gazon en tegels) en gebruik je de tuinslang weinig, dan heb je voldoende aan een doorsnee tuinslang.
 • Verwacht je wat meer van je tuinslang, heeft je tuin bijvoorbeeld veelzijdige vormen en wisselende ondergronden (gazon, zand, tegels, grind, …) en moet je vaak beregenen, dan ben je beter af met een tuinslang die specifiek voorzien is voor deze hogere eisen. Deze zijn vaak afgewerkt met een speciale laag die soepel glijden langs obstakels mogelijk maakt en knikken en verdraaien tegengaat.
 • Nog zaken om op te letten: is de tuinslang bestand tegen warm water en tot welke temperaturen? Wat is de maximale druk die de tuinslang kan verdragen? Die wordt uitgedrukt in bar.
 • Let vooral op de afmetingen van de tuinslang, met name de diameter die regelmatig in inch wordt aangeduid. Eén inch is 2,54 cm. Een tuinslang van ½ inch is 13 mm dik. Andere voorkomende diktes zijn onder andere 5/8 inch (15 mm) of ¾ inch (19 mm).

Spiraalslang

Om planten en bloemen op het balkon water te geven, of voor het besproeien van je terras of voortuin, is een spiraalslang veelal handiger dan een gewone tuinslang. Na gebruik veert de slang door de trekkracht van de spiraal automatisch weer terug. Je kan een spiraalslang kopen samen met accessoires zoals een slangstuk, waterstop en een spuitpistool.

Stap 2: slangstuk kiezen

 • Met een slangstuk verzorg je de aansluiting van het begin van de slang met de waterkraan of van het einde van de slang met het sproeistuk.
 • Welk type slangstuk je ook kiest, zorg dat de maat overeenstemt met die van de tuinslang (zie verpakking).

Gewoon slangstuk

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Zorgt voor een snelle aansluiting met de slang. Vastmaken gebeurt met een klik. Loskoppelen doe je gewoon door aan het buitenste deel van het slangstuk te trekken.

Slangstuk met waterstop

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Ideaal voor aansluiting tussen slang en sproeistuk. De waterstop maakt dat als je wil wisselen van ‘gereedschap’ je de kraan niet hoeft dicht te draaien.

Slangstuk met reguleerventiel

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Het reguleerventiel zorgt dat je makkelijk de waterdruk kan aanpassen afhankelijk van wat je gaat besproeien.

Stap 3: koppelstuk kiezen

 • Moet je lange afstanden afleggen met je tuinslang, dan kunnen koppelstukken handig van pas komen. Ook hier is de keuze groot.

Gewone koppeling

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Met het meest eenvoudige koppelstuk kan je twee tuinslangen van dezelfde dikte met elkaar verbinden. Je moet beide slangen uitrusten met een slangstuk dat je dan kan vastklikken op het koppelstuk.

Speciale koppeling

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Hiermee kan je slangen van verschillende dikte met elkaar verbinden.

3-wegstuk

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Dit biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijk op twee verschillende plekken sproeien. Er bestaan ook 4- en 5-wegstukken, sommige zelfs elektronisch gestuurd.

Reparatiestuk

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

Is je tuinslang op een bepaalde plaats lek, geen probleem. Met een reparatiestuk ben je meteen geholpen. Snij het beschadigde stuk weg en steek beide delen van de slang in het reparatiestuk. Meestal werkt een reparatiestuk voor verschillende diameters, zodat je het eigenlijk ook kan gebruiken als verbinding tussen twee slangen van verschillende dikte.

Stap 4: aansluitstuk voor kraan kiezen

9433 Aansluitstukken voor tuinslang kiezen


  

 • Het slangstuk kan alleen maar werken als je op de kraan een insteeknippel schroeft. Die is voorzien van schroefdraad en kan je zelf op het mondstuk van de kraan vastdraaien, als die tenminste is uitgerust met schroefdraad.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/aansluitstukken-voor-tuinslang-kiezen/