livios logo

Composteren

Moeilijkheidsgraad:

De berg huis-, tuin- en keukenafval is aanzienlijk. Thuis composteren biedt daarom een goed alternatief voor de duurder wordende vuilniszak en GFT-ophaling. Zelf composteren is niet alleen goed voor je portefeuille, ook je tuin heeft er baat bij.

Materiaal:Gereedschap:
  • Composthoop, -vat of -bak
  • Composteringsmateriaal
  • Riek of omwoeler
  • Zeef

Stap 1: composteersysteem kiezen


  

  • Afhankelijk van de grootte van je tuin kies je voor een bepaald systeem. Voor wie over een grote tuin beschikt, is een composthoop het interessantst.
  • Als je minder afval produceert, kan je kiezen om afwisselend te composteren in bakken. Hoe je die maakt, lees je hier.
  • Een compostvat is dan weer ideaal voor bezitters van een wat kleinere tuin met een oppervlakte tot 200 m².
  • Zelfs voor mensen die op een appartement wonen, bestaan er composteermogelijkheden met de wormenbak. Dit is een vrij klein systeem dat veel aandacht vraagt voor de leefomstandigheden in de bak. Een goed beheerde wormenbak kan binnenkamers zonder hinder keukenafval verwerken.

Stap 2: compostmateriaal mengen


  

  • De afbraakorganismen in het compost hebben behoefte aan voedsel, vocht en zuurstof. Houd hier rekening mee.
  • Zorg voor een goede afwisseling van ‘bruin’ en ‘groen’ afval. Met groen bedoelen we gras (in niet te dikke lagen), resten van groenten en gemakkelijk verteerbare keukenresten. Dit materiaal heeft weinig structuur, maar bevat veel vocht. Bruin materiaal, zoals stro en houtsnippers, is droog en stug en zorgt voor het vereiste zuurstof .
  • Voor een optimaal composteringsproces voeg je best geen al te grote hoeveelheden van het zelfde materiaal bij elkaar.
  • Grof afval zoals koolstronken, preibladeren, volledige uien e.d. versnijd je best.
  • Echte compostmeesters leggen in de herfst een voorraad bladeren en dennennaalden aan om in de zomer met het groene tuinafval te mengen.
  • Te mijden: houtskool, as van de open haard, kattenbakvulling, uitwerpselen van honden en katten, saus, vet, olie, aarde, zand, dierlijk afval, en (timmer)hout dikker dan 1 cm.

Stap 3: compostkwaliteit controleren


  

  • Vocht is belangrijk voor het verteringsproces. Dit kan je controleren door een handvol halfverteerde compost samen te persen in je hand. Als er wat vocht tussen je vingers verschijnt, is alles oké. Is dit niet het geval, moet je groen afval toevoegen. Is het compost te vochtig, dan kan je bruin materiaal toevoegen.
  • Verlucht het compost om de twee maanden met een riek of omwoeler. Anders bestaat het gevaar dat het gaat rotten, met geurhinder tot gevolg.
  • Stinkt het compost, dan is er wat verkeerd gegaan, want een goed onderhouden composthoop is geurloos. Rotte eierengeur: extra verluchten biedt uitkomst. Ammoniakachtige geur: voeg meer bruin toe.
  • Wil het composteringsproces maar niet aanvatten, dan is het afval te droog. Voeg groen toe om extra vocht te krijgen.

Stap 4: compost gebruiken


  

  • Compost is na ongeveer 6 tot 9 maanden klaar voor gebruik.
  • Het is ideaal om te gebruiken als gazonbemesting. Eventueel kan je grove stukken compost er dan uit zeven.
  • Compost kan je ook als bodembedekker gebruiken voor bloemperken en in de groentetuin. Het vormt een beschermende laag in de winter en doet in het voorjaar dienst als humusbron die het bodemleven activeert.
  • Tip: gebruik compost vooral in de winter, dan krijg je geen onkruid. Als je in de lente compost strooit, verhoogt de kans op onkruidvorming aanzienlijk.
  • Humus is op zijn beurt een geschikte bodemverbeteraar en houdt water en voedingsstoffen vast.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/composteren/