livios logo

Gras maaien verboden op zondag? Deze klussen kan je wél uitvoeren voor een groen gazon

Je gras afrijden op een zon- of feestdag kan al snel spanningen veroorzaken met je buren. Wist je dat je dit verboden is in bijna vier op de tien Vlaamse gemeenten? Een regelmatige knipbeurt is essentieel. Maar gelukkig zijn er nog een aantal andere belangrijke klussen die je (geluidloos) kan uitvoeren om jouw gazon om te toveren tot een groen tapijt. We geven je een overzicht.

Naast verkeer ervaren Vlamingen burenlawaai als de grootste bron van geluidshinder. Dat blijkt uit het leefomgevingsonderzoek van de Vlaamse overheid dat in 2018 werd uitgevoerd. In bijna vier op de tien Vlaamse steden en gemeenten is het dan ook verboden om je gras af te rijden op zon- en feestdagen. Maar deze regel geldt niet overal: in 22% van de Vlaamse gemeenten mag je op deze rustdag wel op bepaalde tijdstippen je grasmachine uithalen. De gemeente Sint-Martens-Latem wil lawaaihinder van buren voortaan beperken door één dag af te spreken waarop inwoners het gras mogen afrijden. Het voordeel? Op andere dagen kan je in alle stilte in je tuin genieten.

tuin gazon gras maaien

Niet alleen gras maaien en water geven is belangrijk, je moet je gazon ook bemesten, verluchten en verticuteren.


© Getty Images  

gras gazon sproeien water geven beregenen

Jonge grasvelden moet je beregenen van zodra de temperatuur een paar dagen boven de 20 à 25°C is.


© Getty Images  

Gras zaaien

Een mooi gazon begint met gras zaaien. Dat doe je best op een mooie windstille dag zonder regen. De lente of herfst is de ideale periode: tussen maart en juni of tussen augustus en oktober. Met dit stappenplan pak je het juist aan!

Beregenen

Een regelmatige sproeibeurt voor je gazon is essentieel. Zeker in droge periodes. Maar wanneer moet je precies water geven? Jonge grasvelden moet je beregenen van zodra de temperatuur een paar dagen boven de 20 à 25°C is. Ontdek hier de tips & tricks. Wil je liever een beregeningsinstallatie plaatsen? Deze klus helpt je op weg.

Gazon onderhouden

Een groene grasmat komt er niet vanzelf. Niet alleen gras maaien en water geven is belangrijk, je moet je gazon ook bemesten, verluchten en verticuteren. Heb je last van onkruid in je gazon? Dan moet je dat ook verwijderen. Wij zetten een aantal verzorgingstrucjes voor je op een rij.

Gazon herstellen

Je gazon krijgt heel wat te verduren. Denk maar aan de plek waar de hele zomer je opblaasbaar zwembad heeft gestaan, of aan mollen die je grasmat om zeep helpen. Gelukkig kan je in enkele eenvoudige stappen je gazon herstellen. Kampt je gazon met ziektes of ongedierte? Op deze manieren kan je ze herkennen en bestrijden.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/gras-maaien-verboden-op-zondag-deze-klussen-kan-je-wel-uitvoeren-voor-een-groen-gazon/