livios logo

Maak je tuin winterklaar met compost

Foto Vlaco Compost
  

Foto Vlaco Compost
  

In de herfst bereiden planten zich voor op de koude periode die eraan komt. Compost speelt een cruciale rol voor je tuin om de winter heelhuids en gezond door te komen omdat het het humusgehalte op peil houdt.

In de herfst gebruik je best geen meststoffen, aldus het Vlaco. Meststoffen geven planten een extra groeistoot, waardoor twijgjes ontstaan die niet meer afdoende kunnen beschermd worden. De vorst krijgt vrij spel, wat leidt naar afgestorven takken en insluipende ziektes.

Bodemverbeteraar

Je gebruikt beter extra bodemverbeteraars, zoals compost (van eigen composthoop of bij de professionele producent). Compost houdt het humusgehalte in de bodem op peil. Door compost in de herfst toe te dienen, kan de humus gedurende vele maanden de bodem indringen en door het bodemleven verwerkt worden. Een laagje opengeharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin mag een dikkere laag komen.

Winterjas

Behalve op gazon, laat je de afgevallen bladeren of dode stengels zoveel mogelijk liggen. Dit dood materiaal vormt een beschermde winterjas voor alle plantjes die eronder leven. Planten die sterk vorstgevoelig zijn, bescherm je met een extra laag bladeren en stro. Zorg ervoor dat alles luchtig blijft. De combinatie van koude en vochtigheid is voor vele planten dodelijk. Gebruik daarom enkel permeabel plastic.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/maak-je-tuin-winterklaar-met-compost/