livios logo

Maak je tuin winterklaar met deze handige tips

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt; de dagen worden korter en aan de bomen verschijnt stilaan een mooie herfstkleur. Voor we met z’n allen knus binnen gaan zitten, is er buiten wel nog wat werk te doen. Maak je tuin in het najaar helemaal klaar voor de winter met deze handige tuintips. Je zal er in de lente ongetwijfeld voor worden beloond! 

Planten en zaaien 

 • De herfst is een goede periode om vaste planten, heesters en bomen te planten of verplanten. De grond is nu nog warm en voldoende vochtig. Dat geeft je planten of bomen de kans om aan hun nieuwe locatie te wennen en nieuwe wortels te vormen. Zodra je bladverliezende bomen en heesters hun blad hebben laten vallen, kan je ze dus een mooi plaatsje geven. Daarna gaan de planten in rust. Wist je trouwens dat het nu ook de ideale tijd is om kerstrozen, lelietjes van dalen en primula’s te planten?
 • Om ervoor te zorgen dat je planten afgerijpt de winter ingaan, geef je ze in het najaar best geen stikstofrijke mest meer, maar mest met veel kalium. Die bevordert de wortelgroei, niet de bladergroei, en versterkt de waterhuishouding van je planten.
 • Wil je in het voorjaar kunnen genieten van een mooi groen gazon? Dan is het nu de beste tijd om je gras te zaaien of graszoden te leggen. De langere nachten zorgen ervoor dat de grond langer vochtig blijft en geven de wortels de kans om zich beter te ontwikkelen.
 • Vroegbloeiende bloembollen zoals tulpen, krokussen, narcissen en het lenteklokje kan je nu al planten. Let er dan wel op dat je de bollen niet te diep in de grond steekt. De vuistregel  hier is een diepte van twee tot drie maal de doorsnede van de bloembollen.
Tuinonderhoud najaar

Om ervoor te zorgen dat je planten afgerijpt de winter ingaan, geef je ze in het najaar best geen stikstofrijke mest meer, maar mest met veel kalium.


© Getty Images  

graszoden

Het najaar is de beste tijd om je gras te zaaien of graszoden te leggen.


© Getty Images  

Snoeien 

 • Heb je een esdoorn, berk of kastanjeboom die een snoeibeurt kan gebruiken? Doe dat dan tussen begin oktober en eind november. Daarna kan je deze bomen beter met rust laten aangezien hun sapstromen al vroeg op gang komen.
 • Wanneer je heesters beginnen te vergelen, om te buigen of zaad te schieten, is het tijd om de snoeischaar erin te zetten. De planten trekken nu hun sap terug naar hun wortels en als ze niet worden gesnoeid voor de winter kunnen ze vergaan.
 • Ook je haag kan nog een laatste snoeibeurt gebruiken in de herfst om verrotting als gevolg van vochtafzetting te voorkomen. 

Gazon 

 • Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van je gazon. Als de bladeren te lang blijven liggen, houden ze het licht weg en verhoogt het risico op verstikking en mosvorming.
 • Maai je gras begin november een laatste keer. Let er wel op dat je niet korter dan 5 cm maait zodat je gras optimaal kan profiteren van het weinige zonlicht en beter bestand is tegen onkruid en mos.
 • Net als bij je planten, gebruik je voor je gazon in de herfst best geen voeding met een hoog stikstofgehalte. Kies voor voeding met een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Het kalium zal je gras versterken en de vorstbestendigheid vergroten. 
Bladeren opruimen

Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van je gazon.


© Getty Images  

Courgette

Niet-winterharde groenten zoals broccoli, bloemkool, pompoen, courgette en bonen oogst je best in deze periode.


© Getty Images  

Vijver 

 • Ook je vijver verdient de nodige aandacht. In de herfst wil dat vooral zeggen dat je afvallende bladeren en afstervende plantendelen regelmatig moet verwijderen. Doe je dat niet? Dan kunnen ze naar de bodem zakken en gaan rotten. De vrijgekomen stoffen worden in de lente dan gebruikt door algen als voedingsstof waardoor je al snel een groene vijver zal hebben. Om te voorkomen dat de bladeren in je vijver vallen, kan je er natuurlijk ook een net over spannen.
 • Demonteer in de herfst de vijverpompen en installeer eventueel een ijsvrijhouder met pomp.
 • Laat daarna je vijver met rust want de waterdieren hebben hun rust nodig. 

Moestuin 

 • Gebruik de gevallen bladeren uit je tuin als verse compost om je groenten en fruit mee te bemesten.
 • Niet-winterharde groenten zoals broccoli, bloemkool, pompoen, courgette en bonen oogst je best in deze periode. Zijn ze nog niet helemaal rijp? Leg ze dan nog een tijdje in de zon of in de serre zodat ze goed kunnen afrijpen.
 • Duikt de temperatuur onder 10°C? Dan zullen je tomaten niet meer rijpen. Pluk ze en laat ze binnen narijpen. Ze zullen vanzelf verder kleuren. Kiwi’s kan je dan weer wel laten hangen. Pas als er strenge vorst is, moet je deze vruchten oogsten.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/maak-je-tuin-winterklaar-met-deze-handige-tips/