livios logo

Mag ik zomaar een boom in mijn tuin kappen?

Bij (ver)bouwen komt heel wat kijken. Het begint bij het zoeken van de perfecte woning of het ideale stukje bouwgrond. Maar wat als er in je eigen tuin een of meerdere bomen staan? Mag je die zomaar vellen? Of heb je hiervoor een vergunning nodig?

boom vellen omhakken

Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom in je tuin, hangt in eerste instantie af van de stamomtrek.


  

boom kappen

Voor je overgaat tot het vellen van de boom, ga je best eens langs op de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Het kan namelijk zijn dat er een kapverordening geldt.


  

Vlaanderen

Geen vergunning

Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom in je tuin, hangt in eerste instantie af van de stamomtrek. Deze wordt gemeten op de hoogte van een meter boven het maaiveld. Bedraagt de stamomtrek minder dan een meter, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. 

Wél een vergunning, tenzij…

Voor het vellen van bomen met een stamomtrek van een meter of meer, heb je dus wel een stedenbouwkundige vergunning nodig. Al zijn er uitzonderingen. Als aan deze voorwaarden voldaan is, heb je toch geen vergunning nodig:

  • De boom behoort niet tot een bos
  • De boom staat in woongebied, agrarisch gebied of industriegebied
  • De boom staat niet in woonparkgebied
  • De boom staat op maximaal 15 meter van de woning.

Opgelet met kapverordeningen!

Voor je overgaat tot het vellen van de boom, ga je best eens langs op de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Het kan namelijk zijn dat er een kapverordening geldt. Dit wil zeggen dat je gemeente het kappen van bepaalde bomen op bepaalde locaties verbiedt, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een monumentale boom. 

Wallonië & Brussel

Vergunning verplicht, tenzij…

Zowel in Wallonië als Brussel is een vergunning verplicht voor het kappen van hoogstammige bomen. Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden.

Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen. 

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/mag-ik-zomaar-een-boom-in-mijn-tuin-kappen/