livios logo

Meststof, bodemverbeteraar of potgrond? Kies het beste voor je tuin

In tuincentra heeft elke tuinliefhebber in dit seizoen volop de keuze tussen tientallen soorten meststoffen, bodemverbeteraars en potgronden. Maar waarvoor kies je? En wat hebben de planten in je tuin vooral nodig? Ontdek hier wat het ideale middel is voor jouw tuingrond.

Meststoffen, bodemverbeteraars en potgronden hebben elk heel verschillende functies. Planten dienen uit de bodem voedsel, water en lucht te halen. De meststoffen zorgen voor voedsel, bodemverbeteraars zorgen voor een goede structuur zodat er voldoende water en lucht in de bodem zit, potgronden vormen dan weer een bodem op zich. Veel tuinliefhebbers verwarren de verschillende eigenschappen, waardoor ze een verkeerd product gebruiken. Het strooien van potgrond of turf in de tuin kan geen kwaad, maar zal ook erg weinig effect hebben. Gebruik daarom het juiste product op de juiste plaats.

tuin wortels oogsten moestuin


© Getty Images  

balkon tuin groen


© Getty Images  

Bodemverbeteraars

Ook in een tuinbodem moet er een goed evenwicht zijn tussen lucht, water en vaste deeltjes. Lucht vind je in de bodem vooral in de grote macroporiën tussen de bodemdeeltjes, waar het water gemakkelijk in wegstroomt. Water blijft hangen in de fijne gangetjes en openingen, de microporiën. Een zandgrond heeft veel macroporiën en dus vinden planten er voldoende zuurstof, maar vaak onvoldoende water. Ook voedingsstoffen worden snel uit zandgrond gespoeld. Zwaardere gronden, zoals leem en klei, hebben dan overwegend microporiën. Het overtollige water in deze gronden stroomt moeilijk weg. Plantenwortels hebben het in deze omstandigheden vaak moeilijk. De grond is zwaar bij nat weer en hard bij droog weer.

Het toevoegen van humus verbetert het evenwicht tussen grote en kleine poriën in een bodem. Dit is de rol van een bodemverbeteraar. De belangrijkste werking van de bodemverbeteraar is het geven van een goede structuur aan de bodem waardoor planten in gezonde omstandigheden kunnen groeien. Een bodemverbeteraar, zoals compost, stimuleert ook het bodemleven (b.v. wormen) dat op zijn beurt eveneens zorgt voor een luchtigere en gezondere bodem. Een gezonde, vruchtbare grond herken je aan de typisch mooie, donkere kleur.

Meststoffen

Nadat het evenwicht in de bodem teruggevonden is, moet ook gedacht worden aan voedingsstoffen voor de planten. Dit is de functie van meststoffen. Meststoffen hebben enkel zin als eerst het evenwicht in de bodem hersteld wordt. Een bodem met een evenwichtige structuur zal voedingsstoffen beter vasthouden en uitspoeling voorkomen. Ook bodemverbeteraars zoals compost bevatten in beperkte mate voedingsstoffen en kunnen dus als basisbemesting dienen.

Let op: planten die door overmatig gebruik van meststoffen te snel groeien zonder dat de bodem is aangepast, zijn gemakkelijker vatbaar voor ziektes. Zo kom je snel in een spiraal van voortdurende toediening van afwisselend meststoffen en bestrijdingsmiddelen en tonen je planten vergelijkingen met patiënten op de afdeling intensieve zorgen.

 

Meststoffen zijn meer nodig op die plaatsen in de tuin waar je de planten graag zo groot of dik als mogelijk ziet, met name de moestuin. In de siertuin heb je vooral meststoffen nodig voor planten die overvloedig bloeien of bijkomende voedingsstoffen nodig hebben (bvb. rozenperk, intensief gazon). Bomen en struiken hoef je in regel weinig te bemesten. Een jaarlijkse bodemverbetering volstaat hier.

Tuin boom planten kind gezin


© Getty Images  

kinderen planten tuin


© Getty Images  

Potgronden

Bodemverbeteraars en meststoffen moeten aan een tuingrond toegevoegd worden. Potgronden zijn een bodem op zich. Ze worden gebruikt als vulling van bloembakken en terraspotten. Het uitstrooien van potgrond of turf in een tuin heeft weinig zin. Je gebruikt daarvoor beter een echte bodemverbeteraar, of als de nadruk ligt op voedingsstoffen, een meststof.

Afhankelijk van het type potgrond dat je gebruikt, kan het nuttig zijn vooraf toch nog wat bodemverbeteraar of meststoffen toe te dienen. Potgronden zijn samengesteld uit turf, klei, meststoffen, zand, (hout)vezels en compost. In milieuvriendelijke potgronden wordt getracht het gehalte aan turf zoveel mogelijk te beperken. Dit in gedachten, kan in hobbypotgronden probleemloos 20 tot 30 % compost toegevoegd worden.

Lees ook:

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/meststof-bodemverbeteraar-of-potgrond-kies-het-beste-voor-je-tuin/