livios logo

Tuinonderzoek 2020: met deze populaire tuinklussen verdrijf je de verveling

De Belg werkt gemiddeld één tot vier uur per week in de tuin en vindt het ook leuk om dat te doen. Dat blijkt uit de online Tuinenquête 2020 van tuingereedschapsfabrikant WOLF-Garten. Grasmaaien en snoeien zijn de populairste klussen, onkruid plukken doen we het minst graag. Gelukkig zijn we best tevreden over het resultaat van al dat harde werk: gemiddeld geven we onze tuin maar liefst een zeven op tien.

Mooiste van de buurt

Zes op de tien Belgen vindt het belangrijk dat hij of zij aan tuinieren plezier beleeft. En dat lijkt ook zo te zijn, want ongeveer de helft van de Belgen werkt wekelijks één tot vier uur lang in de tuin. Eén op tien deelnemers heeft echt groene vingers en gaat zelfs meer dan een dag per week aan de slag. Gelukkig lijkt al dat zweet ook te lonen: gemiddeld vinden we dat onze tuin een score van zeven op tien verdient. Bovendien vinden zes op tien Belgen hun eigen tuin mooier dan die van de buren.

tuin gazon gras maaien


© Getty Images  

tuin snoeien


© Getty Images  

Grasmaaien of snoeien? Graag!

Waar we het liefst de tuinhandschoenen voor aantrekken? Vooral om het gras te maaien, te snoeien of de tuin (opnieuw) aan te leggen. Al zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen daarin groot: 65% van de mannen vindt grasmaaien het leukst, tegenover 35% van de vrouwen. 40% van de vrouwen houdt zich dan weer het liefst bezig met bollen planten, terwijl dat bij amper 19% van de mannen de favoriete klus is. Eén op vijf geeft ook aan graag in de moestuin te werken.

Zelf aan de slag? Ontdek hier hoe je dat het best aanpakt:

Onkruid vergaat niet…

… maar de zin om het te plukken helaas wel. Meer dan de helft van de ondervraagden beschouwt onkruid plukken als de minst fijne tuinklus. Schoffelen volgt al op ruime afstand: daar houdt één op vijf echt niet van. Bovendien staan zowel mannen als vrouwen niet te springen om die twee taken uit te voeren. Snoeien, bollen planten en de tuin aanleggen doen telkens 10% van de ondervraagden het minst graag. Opvallend: één op de twintig vindt zelfs geen enkele tuinklus fijn om te doen.

Toch maar aan de minder leuke werkjes beginnen? Ontdek hier hoe alles wat vlotter loopt:

bloemperk planten mama dochter


© Getty Images  

tuin moestuin sla


© Getty Images  

Zoveel mogelijk groen

Wil je met je tuin ook bijdragen aan een beter milieu? Dan hou je je buitenomgeving best zo groen mogelijk. Zo bevorder je mee de biodiversiteit en vermijd je wateroverlast als het fel regent. Op dat vlak doet de Belg het al vrij goed: drie op vier tuinen bestaan vooral uit beplanting. Een derde van de ondervraagden zou zelfs graag nog meer groen in de tuin willen. Hoewel amper 6% van de mensen een tuin heeft en onderhoudt om het milieu een duwtje in de rug te geven, houdt 82% van de tuiniers daar wel rekening mee als ze zaden, meststoffen of tuinvoeding aanschaffen.

Lees ook:

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/tuinonderzoek-2020-met-deze-populaire-tuinklussen-verdrijf-je-de-verveling/