livios logo

Kabel voorzien voor buitenverlichting ombouwen tot kabel voor stopcontact?

Vraag

In ons nieuwbouwappartement willen we graag een grasrobot plaatsen maar er is geen stopcontact voorzien buiten. Een mogelijkheid begreep ik zou zijn om af te tappen van een stopcontact in de slaapkamer.

Echter ligt er ook nog een ongebruikte kabel aan de zijkant van het gebouw (van de gemeenschappelijke elektriciteitskast) die voorzien werd voor verlichting maar dus niet gebruikt wordt. Mijn vraag: is het mogelijk om die om te bouwen tot elektriciteit voor een stopcontact (wat verschilt van verlichting begrijp ik) en over te schakelen naar de privé-elektriciteitskast?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan Bart Stroobants van keuringsorganisme OCB:

"Indien de draaddoorsnede minimum 2,5 mm² is dan kan deze kabel gebruikt worden om een stopcontact aan te sluiten. Opgelet: verlichtingskringen worden vaak uitgevoerd in 1,5 mm² draaddoorsnede. In dat geval zou dat dus niet toegestaan zijn. Best kan je wel verifiëren in hoeverre er geen conflictsituatie ontstaat met medebewoners indien een kabel die voorzien was voor de algemene delen nu zou overgeschakeld worden naar een privételler."

Beantwoord door: Bart Stroobants, OCB
Meer beantwoorde vragen over Tuinonderhoud

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/vraag/33902/kabel-voorzien-voor-buitenverlichting-ombouwen-tot-kabel-voor-stopcontact/