livios logo

"We willen constant een 8 op 10"

Hoe ziet de tuin er anno 2013 uit? Wat zijn de trends? Wat werkt die verschuivingen in de hand? Willy Reynders, zaakvoerder van het gelijknamige tuinarchitectuurbureau, laat zijn licht schijnen over hoe het begrip 'Vlaamse Tuin' de afgelopen 35 jaar is veranderd.

Het klassieke gazon

Een uitgestrekt gazon is hét exponent van een klassieke tuin.


  

"Vroeger keken mensen op een andere manier naar hun tuin. Het was iets apart van de woning. Je huis en je stuk groen hadden niet zoveel met elkaar te maken", blikt Willy Reynders terug. "Enkele jaren geleden had je ook grotere oppervlaktes. Bouwgronden van 1.500 m² waren, in tegenstelling tot nu, geen uitzondering. En als je veel vierkante meters met een bepaald budget moet invullen, is gras prijsgezien een logische keuze. Een uitgestrekt gazon is dan ook typisch voor de klassieke tuin."

De tuin als collectie

"Het verlanglijstje en het eisenpakket zijn veranderd", aldus Willy Reynders. Resultaat: de tuin anno 2013 ziet er helemaal anders uit.

Foto Willy Reynders
  

"Een grote oppervlakte werkt ook een veelheid aan plantensoorten in de hand. En waren dat eerst inheemse soorten, dan werden dat later - samen met een toenemende mobiliteit en transport - steeds specialere planten. Want een tuin was in de eerste plaats een uitgebreide collectie, een mooie verzameling van planten. Hoe meer en exotischer, hoe beter. Zo'n 10 à 15 jaar geleden sloeg dat om. Iedereen had genoeg van al die verschillende variëteiten. Men wou eenvoud en rust. Geen 150 verschillende planten meer, maar een beperkt aantal."

Andere wensen, andere invulling

Kleinere kavels, kleinere tuinen. Privacy wordt steeds meer een aandachtspunt.

Foto Betafence
  

"Het concept tuin kreeg en hééft nu een andere invulling. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het uitzicht", legt Reynders uit. "Het verlanglijstje en het eisenpakket zijn veranderd. De tuin anno 2013 staat voor privacy, snel resultaat, comfort en weinig onderhoud."

Privacy...

'Dode' materialen als grind en kiezel vergen amper onderhoud. Ideaal voor drukke tweeverdieners.

Foto Nidagravel
  

"Privacy prijkt helemaal bovenaan het verlanglijstje van onze klanten", aldus Reynders. "Niet verwonderlijk, want bouwgronden worden kleiner, en we wonen steeds dichter bij elkaar. Waren vrijstaande woningen vroeger de standaard, dan moeten we nu vaker rekening houden met zij- en achterburen."
"Voor we beginnen aan een ontwerp gaan we steeds ter plaatse de bestaande situatie bestuderen. Het eerste wat we doen, is foto's nemen naar de huizen van de buren toe. Waar zitten de ramen? Waar is er inkijk? De factor privacy wordt steeds belangrijker."

... en een beetje snel aub!

"Je ziet dat de markt inspeelt op onderhoudsvrije tuinen", aldus Reynders. "Denk maar aan robotmaaiers. Of automatische beregening."

Foto GARDENA
  

"Die schaalverkleining maakt ook dat klanten snel resultaat willen. Vroeger waren kleine planten populair: mensen wilden ze zien groeien, wilden zien hoe hun tuin geleidelijk aan vorm kreeg. Nu moet alles meteen dicht. Begrijpelijk, want je wil geen jaren wachten op privacy. Op de middenstip van een voetbalveld is het niet gezellig zitten, toch? Daarom werken we tegenwoordig met grote planten. Geen plantjes van een meter, maar meteen een volwassen haag van vier meter. Of stenen hagen. Zo zie je maar hoe kleinere kavels een rechtstreeks effect hebben op plant- en materiaalkeuze."

Niet snoeien of sproeien

Reynders: "Groen krijgt een andere functie. Vroeger bracht het kleur in je tuin, nu staat het voor rust."

Foto Willy Reynders
  

"Die schanskorven hangen ook samen met de populariteit van 'dode' materialen. Die hebben immers geen onderhoud nodig, een ander belangrijk punt op de moderne verlanglijst. In de tijd van eenverdieners had één van de partners tijd om te tuinieren. Dat was ook nodig, want zoals gezegd, waren de tuinen toen groter en bevatten ze verschillende plantensoorten. Dat brengt natuurlijk werk met zich mee. En kennis. Want elke plant heeft zijn eigenschappen en vereist een andere aanpak. Veel tweeverdieners hebben echter geen zin en/of tijd om hun tuin te onderhouden. Zo'n schanskorf is dan een logische keuze, want die moet je niet snoeien of sproeien."

Gras geen must

"Het draait allemaal om de juiste verhoudingen."

Foto Willy Reynders
  

Je gras afrijden is dé tuinklus bij uitstek. Is er nog plaats voor het gazon in de moderne tuin? "Het is zeker geen vereiste meer", vindt Reynders. "We hebben al enkele tuinen aangelegd zonder een sprietje gras. Ook kunstgras doet het goed. Je ziet ook dat de markt inspeelt op die onderhoudsvrije tuinen. Denk maar aan een robotmaaier. Of automatische beregening."

Groen is rust

Bij tuinrenovatie moeten de arbeidsintensieve delen er doorgaans uit.

Foto CoboGarden
  

Gras is dus niet langer incontournable. Geldt dat ook voor beplanting in het algemeen? Ruimen bloemen en struiken definitief baan voor 'dode' en dus onderhoudsarme materialen als tegels, kiezels, en schanskorven? "Neen, maar groen krijgt wel een andere functie. Vroeger bracht het kleur in je tuin, nu staat het voor rust. Het vormt de structuur van je tuin, maar altijd in combinatie met andere materialen. Het draait allemaal om de juiste verhoudingen."

Het hele jaar kleur

Terrastegels van 60 bij 60 centimeter waren vroeger kleppers, nu is het een standaardmaat.

Foto CoboGarden
  

"Kleur wordt nu zaak van de juiste accenten", vertelt Reynders. "Om een voorbeeld te geven: vroeger koos men voor een neutrale bloempot en een rode plant. Nu voor een rode pot, met een groen plantje. De kleur zit nu in je potterie, tuinmeubels, kussens, de tafelbedekking ... Zo geef je je tuin makkelijk en snel een nieuwe look. De nieuwe tuin is flexibel. Met zwart en wit zorg je voor een strak uitzicht, met geel, grijs en wit is het geheel op slag frivool. Zo geniet je het hele jaar door van kleur. Bij planten hang je onvermijdelijk vast aan bloeitijden, waardoor je tuin er het hele jaar door niet altijd even goed uitziet. Soms is hij bij wijze van spreken maar een 5 op 10. Nu willen mensen constant een 8."

Minder variëteiten

"Ook bij renovatie zien we die vraag naar minder onderhoud. Vroeger wou men bij de heraanleg andere bloemen, andere beplanting. Nu willen ze de arbeidsintensieve hoeken en kanten eruit. De vele plantensoorten ruimen plaats voor minder variëteiten."

Meer comfort...

Over naar het laatste punt op de verlanglijst. "We verwachten steeds meer comfort van onze tuin. Dat heeft ermee te maken dat het niet langer iets apart van de woning is, maar een nieuwe, aansluitende leefruimte. En dat heeft dan natuurlijk weer te maken met de kleinere bouwgronden: door buiten en binnen te laten overlopen, maximaliseer je de ruimte. De binnenruimtes en hun comfort zijn als het ware naar buiten gekatapulteerd. Denk maar aan een buitenkeuken, de kwaliteit en afwerking van modern tuinmeubilair of het begrip tuinverlichting. We willen verwarming op ons terras, de mogelijkheid om buiten muziek te beluisteren."

... voor evenveel geld?

"Comfort kost natuurlijk geld. Of je nu 20 vierkante meter gras zaait, of een terras van die oppervlakte aanlegt, dat is een serieuze meerprijs. Maar aangezien de tuin kleiner wordt, moet je minder vierkante meters invullen voor hetzelfde budget. Tweeverdieners hebben trouwens meer financiële ruimte om aan hun tuin te besteden", merkt Reynders op. "Zij hebben vaak een stressy job en hebben geen zin om op het einde van de dag hun tuinhandschoenen aan te trekken. Zij verwachten dat hun tuin rust uitstraalt. Ook daarom vinden we er een beperkt aantal plantensoorten in terug. Een mengelmoes van wilde planten is niet bepaald zen. Ons levensritme bepaalt dus mee wat we van onze tuin verwachten."

Alles komt terug

We sluiten af met een blik op de toekomst. Zijn we met deze wat strakkere en sobere invulling op een eindpunt gekomen? "Tuurlijk niet", aldus Reynders. "Binnen 10 of 15 jaar ziet de tuin er weer helemaal anders uit. Oudere tuinen zijn rijker aan planten - wie weet keren we daar wel naar terug? Tuinen zijn als mode: het beweegt constant. Alles keert terug. Dat maakt het ook zo interessant. Iets dat stil staat, is niet spannend."

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinonderhoud/we-willen-constant-een-8-op-10/