livios logo

Inspiratie voor een gemeenschappelijke tuin: “Genieten staat centraal”

Alternatieve woonvormen zijn aan een opmars bezig. Een hiervan is cohousing. Bij deze woonvorm delen de bewoners heel wat faciliteiten waaronder een gemeenschappelijke tuin. Maar waar hou je best rekening mee in zo’n tuin? We vroegen het aan tuinarchitect Stijn Verhalle die samen met Arno Deruyck ter gelegenheid van Batibouw een gemeenschappelijke tuin ontwierp.

De inspiratietuin in hal 4 op Batibouw was een initiatief van Het Tuinaannemereffect, een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Tuinarchitecten Stijn Verhalle en Arno Deruyck ontwierpen de gemeenschappelijk tuin die deel uitmaakte van een cohousingproject. Enkele tuinaannemers realiseerden deze tuin op Batibouw.

Cogardening

In cogardening kan je samen met de buren de buitenruimte aanpakken. Samen kan je zuinig omspringen met ruimte en geld. Zo kan je tuindromen realiseren die in aparte tuintjes moeilijk haalbaar zijn en de kosten delen. Van een privéterrasje tot een speelhoekje voor de kinderen. Of wat dacht je van een gemeenschappelijke moestuin?

Voldoen aan ieders behoeftes

Maar wat is nu hét recept? Een gemeenschappelijke tuin moet inspelen op ieders behoeften. “Voor de gezinnen die in een cohousingproject wonen, moet het lijken alsof het hun persoonlijke tuin is. Terwijl ze er eigenlijk maar deels eigenaar van zijn”, legt Stijn Verhalle uit. “Daarom moet er een gezellige plek voor henzelf zijn, ruimte waar ze met vrienden en familie kunnen vertoeven, maar ook een plek waar ze met alle buren kunnen samen zijn.”

inspiratietuin Batibouw gemeenschappelijke tuin

De inspiratietuin in hal 4 op Batibouw was een initiatief van Het Tuinaannemereffect.


© Tuinaannemer.be  

inspiratietuin Batibouw gemeenschappelijke tuin

In een gemeenschappelijke tuin moet er een plek voor jezelf zijn, maar ook ruimte waar je met vrienden of buren kan vertoeven.


© Tuinaannemer.be  

inspiratietuin Batibouw gemeenschappelijke tuin

Door tegels met open voeg te leggen, worden de grondwaterreserves aangevuld met regenwater.


© Tuinaannemer.be  

inspiratietuin Batibouw gemeenschappelijke tuin

Door een boom op een heuveltje te plaatsen, creëer je ook extra speelmogelijkheden voor kinderen.


© Tuinaannemer.be  

Een plek waar je kan genieten

Voor de inspiratietuin kozen de tuinarchitecten voor een ontwerp met speelse lijnen en materialen. “Hierdoor lijkt de tuin dynamisch en oogt hij absoluut niet saai. Het is net een plek waar je kan genieten. We hebben er in het ontwerp ook rekening mee gehouden dat de gezinnen niet veel werk hebben in de tuin en er weinig onderhoud nodig is, want in een gemeenschappelijke tuin staat genieten centraal”, vindt Stijn Verhalle.  

Klimaatproof

De tuinarchitecten maakten ook enkele klimaatbewuste keuzes. “Zo hebben we aan zuinig waterverbruik gedacht. Zowel het gebouw als de tuin voorzien in een natuurlijke opvang van regenwater”, zegt Stijn Verhalle. “Door tegels met open voeg te leggen, worden de grondwaterreserves aangevuld met regenwater. Centraal in de tuin kan je ook een infiltratievoorziening voorzien.”

Biodiversiteit

Ook bomen hebben verschillende functies in een tuin. “Ze geven structuur, kleur, verkoeling, trekken vogels en dieren aan en dragen zo bij aan de biodiversiteit. Door een boom op een heuveltje te plaatsen, creëer je ook extra speelmogelijkheden voor kinderen”, besluit Stijn Verhalle.

 

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/56767/inspiratie-voor-een-gemeenschappelijke-tuin-genieten-staat-centraal/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=leesook&utm_content=9f78a32&utm_campaign=content