Snak jij ook naar meer groen? Zo creëer je een tuingevoel op je balkon of terras

Bij mooi weer en zomerse temperaturen is er niets zo fijn als buiten relaxen en van de zon genieten. Maar zeker tijdens de corona-lockdown biedt een eigen tuin met veel groen een enorme meerwaarde. Mis jij momenteel ook zo’n plekje? Niet getreurd: met onze tips tover je ook je balkon of terras om tot een groen privé-eiland vol rust.

Benut jij je eigen buitenomgeving momenteel ook meer dan ooit? Uit een online enquête van Immoweb blijkt in ieder geval dat bijna de helft van de flatbewoners in de huidige omstandigheden een privétuintje mist. Maar ook de meeste andere deelnemers vinden een tuin aan hun woning steeds belangrijker.De drukte in de parken en natuurgebieden in en rond stadscentra neemt sowieso al enkele jaren toe. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleit daarom dat de overheid met het oog op de bouwshift genoeg rekening houdt met onze behoefte aan privacy en groen.

Bouwen zoals in Nederland?

Hoe we kunnen bouwen met meer ruimte voor tuin en terras? De VCB kijkt vooral naar Nederland als inspiratiebron. Terwijl de meeste Vlamingen in 2022 in een appartement leven, woont 60% van de Nederlandse gezinnen in een halfopen bebouwing mét eigen tuin. “Door de coronacrisis komt onze nood aan meer groen en privacy duidelijk naar boven”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. “In de bouwstop moeten we dan ook meer rekening houden met de wensen en behoeften van de Belgische gezinnen. Bovendien is het ook bij ons perfect mogelijk om meer betaalbare, compacte woningen te bouwen met plaats voor een eigen tuin en terras.”

5 tips voor een groener terras of balkon

Woon jij in een appartement of heb je alleen een balkon of terras? Dan hebben we vijf groene tips voor jou in petto waarmee je de lockdown al heel wat aangenamer overbrugt.

1. Plant je bloemen en planten in bloempotten
Bloempotten vind je in allerlei soorten en maten. Kleinere exemplaren nemen dan ook veel minder plaats in dan bloembakken. Bovendien kan je ze makkelijker verplaatsen. Verzwaar je potten wel een beetje met een laag steentjes, potscherven of kleikorrels. Zo valt er geen potgrond door de gaten en waaien je potten niet meteen om als de weergoden dwarszitten.

2. Creëer ruimtegevoel
Heb je weinig plaats buiten? Dan is het verleidelijk om de vloer vol te zetten met bloempotten en tuinmeubels. Wil je je ruimte zo groot mogelijk doen lijken? Werk dan op meerdere niveaus. Zet bijvoorbeeld een aantal bloempotten in rekjes of op legplanken. Ook met bijzettafeltjes van verschillende hoogtes creëer je meer ruimtegevoel.

3. Benut je plaats optimaal
Heb je echt een heel klein terras of balkon? Dan kan je je bloemen en planten ook gewoon ophangen. Er bestaan namelijk speciale bloempotten die je kan vastmaken aan de regenpijp, of die je met een haak tegen de muur of zelfs over de balustrade kan hangen. En vergeet ook de ruimte op je vensterbanken niet!

4. Kies de juiste soorten
Wil je een echt tuingevoel creëren? Dan hoef je het natuurlijk niet letterlijk bij extra groen te houden. Er bestaan talloze soorten bloemen in alle kleuren van de regenboog waarmee je je buitenomgeving tot leven brengt. Wil je het hele jaar door van je kleurenfestijn genieten? Ga dan voor bloemen en planten met verschillende bloeitijden en bladtexturen.

5. Leg een minimoes- of kruidentuin aan
Schijnt de zon elke dag minstens vier tot acht uur op je balkon of terras? Dan kan je, afhankelijk van de groentesoort die je wil planten, wat plaats vrijhouden voor een moestuintje. Daar kan je zowel potten, een kleine bak of zelfs je muren voor gebruiken. Ga je voor een kruidentuintje? Dan heb je tijdens het koken je verse kruiden binnen handbereik.

Opgelet: Kies niet zomaar willekeurig een aantal bloemen en planten uit, maar hou rekening met de oriëntatie van je terras of balkon. Sommige planten hebben veel zon nodig, andere doen het dan weer beter in de schaduw. Steek je liever niet te veel moeite in je stadstuintje? Ga dan niet voor eenjarige, maar voor vaste planten: daar kan je jarenlang van genieten.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media