livios logo

Hoe ziet een woningontwerp in 2021 eruit? 5 onmisbare trends

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft de manier waarop we leven op verschillende manieren beïnvloed. Denk maar aan het toegenomen belang van een thuiswerkplek en een eigen tuin tijdens de lockdown. Welke impact heeft dat op de inrichting van onze thuisomgeving? Zo ziet de woning van 2021 eruit.

Grofweg zijn er het afgelopen jaar drie grote woonbehoeftes komen bovendrijven. Zo merken vastgoedmakelaars dat de vraag naar huizen en appartementen met tuin of terras sterk is gestegen en dat ook huizen met een grotere woonoppervlakte aan populariteit winnen. Bovendien hechten kandidaat-kopers en (ver)bouwers meer en meer belang aan comfort, en dat zowel in de binnen- als de buitenomgeving. Die behoeftes uiten zich in vijf trends waaraan woningeigenaars en huizenjagers vanaf 2021 meer aandacht besteden.

1. Tuin of terras onmisbaar

De eerste lockdown van 2020 heeft de meerwaarde van een eigen buitenomgeving stevig in de verf gezet. Niet toevallig is de vraag naar huizen met tuin sterk omhoog gegaan en kent de verkoop van appartementen zonder terras een zware terugval. “We merken die nood ook bij onze kandidaat-kopers”, zegt Michael Verscheure van projectontwikkelaar Danneels. “Daarom worden onze terrassen groter en krijgen ze een luxueuzere afwerking. Sommige projecten hebben er zelfs twee.”

Een eigen tuin of terras fungeerde in tijden van beperkte vrijheid als toevluchtsoord en krijgt ook steeds meer de functie van een echte huiskamer. Bovendien is een tuin of terras ten tijde van deze en toekomstige pandemieën een handige manier om sociale contacten te onderhouden. Momenteel mag je buiten nog steeds meer mensen ontvangen dan binnen. Zeker als de lente binnenkort weer aanbreekt, klinkt de lokroep van de buitenlucht weer extra luid. En dan is een comfortabele eigen tuin een troef die kan tellen.

tuinafsluiting houten schutwanden

Kandidaat-kopers en (ver)bouwers hechten meer en meer belang aan comfort, en dat zowel in de binnen- als de buitenomgeving.


© Getty Images  

terras Danneels

Een eigen tuin of terras fungeerde in tijden van beperkte vrijheid als toevluchtsoord en krijgt ook steeds meer de functie van een echte huiskamer.

Foto Danneels
  

2. Meer en grotere ramen

Toch is het in de lente niet altijd warm en droog genoeg om meteen al je tijd in de tuin door te brengen. ’s Avonds kan het nog verraderlijk afkoelen. Bovendien is er overdag vaak te weinig zon om buiten te werken en is er natuurlijk een reële kans op hier en daar een fikse regenbui. Hoe je dan toch een buitengevoel creëert en je tuin naar binnen haalt? Door te kiezen voor veel en grote ramen sla je een driedubbelslag. Zo haal je op elk uur van de dag de zon in huis, heb je een uitzicht op je tuin en de omgeving en creëer je binnen een groter ruimtegevoel. Dat laatste sluit dan weer nauw aan bij de behoefte aan meer woonoppervlakte. In iedere woning bieden die drie factoren een meerwaarde, maar vooral in een appartement in de stad kunnen grote ramen een duidelijk verschil maken.

3. Ruime leefkeuken als centraal punt

Lange tijd was de woonkamer de verzamelplaats in ieder huis, waar je samen met het hele gezin kon tv kijken, een boek lezen of een gezelschapsspel spelen. Maar de laatste jaren is vooral de keuken het kloppend hart van iedere woning geworden. Tijdens de lockdown is dat effect nog versterkt, zeker met (tiener)kinderen in huis die graag tijd doorbrengen in hun eigen ruimte.  De ochtend-, avond- en soms ook middagmaaltijden zijn zo de voornaamste momenten waarop je nog samen bent met het hele gezin. En nu thuiswerken steeds meer ingeburgerd raakt, doet de keuken ook vaak dienst als multifunctionele bureau- of schoolwerkruimte. Het logische gevolg? Een grote, op en top ingerichte leefkeuken als centrale plaats in huis en als toonbeeld van de moderne jarentwintigwoning.

Leefkeuken keuken keukentafel Danneels

Een grote, op en top ingerichte leefkeuken als centrale plaats in huis is het toonbeeld van de moderne jarentwintigwoning.

Foto Danneels
  

reportage Franck interieur bureau woonkamer

Het lijkt erop dat thuiswerk een blijver wordt. Een comfortabele en optimaal ingerichte werkplek met alles wat je nodig hebt, is dan een must.

Foto Blavier
© Jump Picture – Fabien Devaert  

4. Een comfortabel thuiswerkstation

Een aanzienlijk deel van de Belgen heeft grotendeels tot zelfs volledig van thuis uit gewerkt tijdens de lockdowns. En het lijkt er sterk op dat thuiswerk bij veel bedrijven een blijver wordt. Een comfortabele en optimaal ingerichte werkplek met alles wat je nodig hebt, is dan een must. “Niet toevallig voorzien we in een deel van onze projectontwerpen een bureau of thuiswerkhoek op het gelijkvloers”, zegt Michael. “Ook op de bovenverdieping is vaak plaats voor een extra ruimte die de toekomstige bewoners eventueel als bureau kunnen inrichten.”

Zoals eerder gezegd, doet de keuken in veel gezinnen nu deels dienst als bureauruimte. Maar als je samen met je partner en de kinderen aan dezelfde tafel of vlakbij elkaar aan de slag bent, kan het een uitdaging zijn om je concentratie vast te houden. Minstens één afgescheiden bureauruimte in huis is dan geen overbodige luxe. Wist je dat er tegenwoordig zelfs volledig ingerichte kantoorunits bestaan om in je tuin te plaatsen?

5. Ieder een eigen (hobby)ruimte

Je hebt het misschien ook al voorgehad tijdens de lockdown: jij en je partner hebben op hetzelfde tijdstip een belangrijke online meeting ingepland, en net op dat moment kunnen de kinderen hulp gebruiken met hun schoolwerk. Door zulke stressvolle situaties kunnen de spanningen thuis als eens wat hoger oplopen. Een eigen ruimte waar je je even kan afzonderen, wat tijd voor jezelf kan nemen of eventueel een hobby uitoefenen, is dan welkom. De kinderen hebben daar vaak een speelruimte of hun eigen slaapkamer voor. Maar ook (ver)bouwers richten steeds vaker een mancave, she shed of privébibliotheek in. Qua ruimte ligt dat natuurlijk niet in ieder huis of appartement voor de hand, maar niet toevallig gaan we massaal naar grotere woonoppervlaktes en meer comfort op zoek.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/59472/hoe-ziet-een-woningontwerp-in-2021-eruit-5-onmisbare-trends/