Trek je plan: een nieuwe tuin voor Bart en Sofie (1/3)

In onze rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de tuin van Bart en Sofie aan de beurt. Ontdek hier het ontwerp van BE-DESIGNER.

Het verlanglijstje

Bart en Sofie willen hun tuin zoveel mogelijk vrijmaken, met als resultaat een groot ruimtegevoel. Een aanvraag om de enorme taxusboom achter in de tuin te kappen, werd echter geweigerd. Reden: er werd geen oplossing voorgesteld ter vervanging van de boom. De grote naaldboom zorgt weliswaar voor enige intimiteit en zou dus vervangen moeten worden door een boom die snel toeneemt in omvang. De oostelijk gerichte tuin helt tenslotte richting de woning af met een niveauverschil van meer dan één meter.

Daarnaast zouden Bart en Sofie ook een klein berghok willen om de barbecue, grasmaaier en ander tuingerei in op te slaan. En er moet ergens plaats zijn om vijf fietsen te stallen. Op het verlanglijstje staan verder nog een beschaduwd terras, enkele fruitheesters en bloemenperkjes (om te plukken). Daar zijn al twee bakken voor voorzien – ter hoogte van de trap – maar ze zijn nooit mooi afgewerkt en nu groeit er vooral onkruid in.

Het ontwerp van BE-DESIGNER

Om de ruimte te vrijwaren, splitsten we de tuin op in twee delen door middel van een lage steunmuur. Die bestaat uit twee lange blokken van elk 25 centimeter hoog, waarin vier treden zijn verwerkt. Van daaruit vertrekt een pad van stapstenen, dat het bestaande terras met de rest van de tuin verbindt.

Tegen de linkermuur komt een houten kastenwand. Die steunt op het eerste blok van de steunmuur dat de omtrek van de tuin maakt, en lijkt zo te zweven boven het gazon. Het geeft het geheel een lichte indruk, terwijl er toch plaats is voor de vijf fietsen, de barbecue en het tuingerei. De plaatsing is bewust gekozen om het zicht op de tuin vanop het terras niet te hinderen.

Om de tuin zo vrij mogelijk te houden, bestaat de vegetatie vooral uit een mix van winterharde planten (plukbloemen) en grasachtigen. In de tweede bloembak komen frambozenstruiken te staan, waar ze volop kunnen genieten van de zon. Ernaast duidt een laagstammige appelboom het begin aan van de tuin. Lentebollen vrolijken het laaggelegen gazon op en bloeien op bij de eerste tekenen van de lente, net als de magnoliaboom die het hogergelegen deel van de tuin markeert. Tegen de rechtertuinmuur begeleiden twee klimhortensia’s je langs de stapstenen naar de rest van de tuin.

Budget

  • Gras: 300 euro
  • Beplanting: 790 euro
  • Grondwerken: 4.800 euro
  • Polybeton: 3.870 euro
  • Berghok: 3.000 euro
  • Werk tuinman: 1.575 euro
    Totaal, excl. btw en ereloon: 14.335 euro

Ontwerp: BE-DESIGNER in samenwerking met Marguerite Ferry - www.be-designer.be

Ontdek ook de andere twee ontwerpen van LAB-V en Studio Greenscape.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media