Trek je plan: een nieuwe tuin voor Bart en Sofie (2/3)

In onze rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de tuin van Bart en Sofie aan de beurt. Ontdek hier het ontwerp van LAB-V.

Het verlanglijstje

Bart en Sofie willen hun tuin zoveel mogelijk vrijmaken, met als resultaat een groot ruimtegevoel. Een aanvraag om de enorme taxusboom achter in de tuin te kappen, werd echter geweigerd. Reden: er werd geen oplossing voorgesteld ter vervanging van de boom. De grote naaldboom zorgt weliswaar voor enige intimiteit en zou dus vervangen moeten worden door een boom die snel toeneemt in omvang. De oostelijk gerichte tuin helt tenslotte richting de woning af met een niveauverschil van meer dan één meter.

Daarnaast zouden Bart en Sofie ook een klein berghok willen om de barbecue, grasmaaier en ander tuingerei in op te slaan. En er moet ergens plaats zijn om vijf fietsen te stallen. Op het verlanglijstje staan verder nog een beschaduwd terras, enkele fruitheesters en bloemenperkjes (om te plukken). Daar zijn al twee bakken voor voorzien – ter hoogte van de trap – maar ze zijn nooit mooi afgewerkt en nu groeit er vooral onkruid in.

Het ontwerp van LAB-V

Over de volledige zuidmuur komt een betonelement dat diverse functies combineert. Zo worden die functies aan het zicht onttrokken vanuit de woning. De vormgeving bestendigt het open karakter van de tuin door het niet als een obstakel, maar wel als een lineair element in de ruimte te plaatsen. Door het forse niveauverschil ontstaan er onder het betonelement hoge ruimtes aan het begin en lage ruimtes aan het einde van de tuin. De verweven functies krijgen daardoor een specifieke plaats toegekend. De fiets- en tuinbergingen bevinden zich aan het begin van de tuin, vlak naast de woning. In het midden van de tuin komt er een ‘plukserre’. Een buitenkeuken met aangrenzend terras wordt over de tweede helft van de tuin ingeplant. Aan het einde van de tuin is er plaats voor een composthoek met ruimte om hout te stapelen.

Tegen de noordzijde van de muur introduceren we enkele klimplanten, die in de winter een feeërieke sfeer creëren met hun pluizige uitgebloeide bloemetjes. Bepaalde delen van het gazon zullen extensief worden beheerd en hebben dus jaarlijks maar één maaibeurt nodig. Daardoor kunnen wilde bloemen er weelderig bloeien en ontstaat er een heuse plukweide. Die is makkelijk te onderhouden en biedt een grote ecologische meerwaarde.

Budget

  • Betonelement: 4.125 euro
  • Terras: 1.875 euro
  • Buitenkeuken: 2.000 euro
  • Plukserre: 2.500 euro
  • Beplanting: 100 euro
    Totaal, excl. btw en ereloon: 10.600 euro

Ontwerp: LAB-V - www.lab-v.be

Ontdek ook de andere twee ontwerpen van BE-DESIGNER en Studio Greenscape.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media