Trek je plan: een nieuwe tuin voor Bart en Sofie (3/3)

In onze rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de tuin van Bart en Sofie aan de beurt. Ontdek hier het ontwerp van Studio Greenscape.

Het verlanglijstje

Bart en Sofie willen hun tuin zoveel mogelijk vrijmaken, met als resultaat een groot ruimtegevoel. Een aanvraag om de enorme taxusboom achter in de tuin te kappen, werd echter geweigerd. Reden: er werd geen oplossing voorgesteld ter vervanging van de boom. De grote naaldboom zorgt weliswaar voor enige intimiteit en zou dus vervangen moeten worden door een boom die snel toeneemt in omvang. De oostelijk gerichte tuin helt tenslotte richting de woning af met een niveauverschil van meer dan één meter.

Daarnaast zouden Bart en Sofie ook een klein berghok willen om de barbecue, grasmaaier en ander tuingerei in op te slaan. En er moet ergens plaats zijn om vijf fietsen te stallen. Op het verlanglijstje staan verder nog een beschaduwd terras, enkele fruitheesters en bloemenperkjes (om te plukken). Daar zijn al twee bakken voor voorzien – ter hoogte van de trap – maar ze zijn nooit mooi afgewerkt en nu groeit er vooral onkruid in.

Het ontwerp van Studio Greenscape

We vormen deze hellende stadstuin om tot een oase van rust; een functioneel en vruchtbaar stukje groen in het midden van de stad en een plek om gezellig samen te eten en tot rust te komen.

Drie terrassen volgen elkaar op:

  • Het bestaande terras en de trappen worden bedekt met een laag Europees hout. Die plek, dicht bij de keuken, kunnen de bewoners intensief gebruiken om te tafelen. Kruiden als oregano, basilicum, koriander, rozemarijn en tijm mogen er dus zeker niet ontbreken.
  • Het tweede niveau houden we opzettelijk open. De open ruimte nodigt je namelijk uit om de tuin verder te ontdekken, te plukken en te proeven. Daar is plaats voorzien om vier laagstammige fruitbomen en een selectie van kleinere fruitsoorten aan te planten.
  • Achter in de tuin en op het derde niveau vervangen we de taxusboom door een kerselaar (Prunus avium). Die mooie lentebloeier zorgt voor geborgenheid, schaduw en zoete geuren.

De typische stadstuin is volledig ommuurd, een leuk architecturaal element dat zorgt voor een warmer microklimaat in de tuin. De muren kunnen makkelijk opgefrist worden met een likje verf. Twee houten constructies bieden de nodige opbergruimte, zonder veel plaats in te nemen. De fietsenberging is makkelijk te bereiken op het eerste niveau. Achteraan komt een kleinere constructie met plaats voor de barbecue, grasmaaier… Bij beide constructies zijn er uitlopende balken voorzien waar je klimplanten, een schommel, glijbaan… aan kan bevestigen.

Budget

  • Nivellering terrein + inzaaien gazon: 2.500 euro
  • Verwijderen boom + uitfrezen wortel: 1.250 euro
  • Terras, trap en traptreden in hout: 3.700 euro
  • Plaatsen van twee houten structuren: 4.200 euro
  • Nieuwe aanplanting: 1.500 euro
    Totaal, excl. btw en ereloon: 13.150 euro

Ontwerp: Studio Greenscape - www.studiogreenscape.be

Ontdek ook de andere twee ontwerpen van LAB-V en BE-DESIGNER.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media