livios logo

Ben jij helemaal mee? Dit zijn dé tuintrends van 2020

Dat 2020 de zomer van de staycation wordt, is ondertussen al wel duidelijk. Gelukkig moet je niet de halve wereld afreizen om zorgeloos te kunnen genieten en helemaal tot rust te komen. Dat kan ook gewoon in je eigen achtertuin. Met de tuintrends van 2020 tover je je tuin eenvoudig om tot je eigen stukje paradijs. 

Op vakantie in je eigen tuin

Reizen en relaxen doen we in 2020 in onze eigen tuin. Hierbij staat een mix van materialen en culturen centraal. Zo tover je je tuin of terras met enkele eenvoudige aanpassingen om tot je favoriete reisbestemming. Integreer bijvoorbeeld exotische planten of bloemen om een kleurrijke toets aan je tuin te geven. Ga hierbij vooral voor warme tinten en voeg eventueel nog een paar relaxmeubels toe. Zo ben je binnen de kortste keren helemaal zen.

Synergie tussen buiten en binnen

Een tweede tuintrend in 2020 is de fusie tussen indoor en outdoor, zowel op vlak van materialen als comfort. “Dezelfde meubels en materialen van binnen worden buiten herhaald en andersom,” merkt tuinarchitect Berwout Dochy op. “Denk bijvoorbeeld aan een vloer of keukenblad van beton in combinatie met een betonnen terras.”

Wil je het hele jaar door van het buitenleven genieten? Dan kies je voor een all-seasons tuin waarbij je je woonkamer verlengt met een lichtrijke aanbouw zoals een overkapping of tuinkamer. Zo trek je het licht van buiten naar binnen en kan je elk seizoen genieten van je veranderende tuin.

niko led verlichting

Nu de natuur de hoofdrol speelt, passen we ook onze tuinverlichting aan.

Foto Niko Home Control
  

mooiste stadstuin 2019 Gent Berwout Dochy Stijn Phlypo

We ontspannen in een groene omgeving waar planten hun gang kunnen gaan.


© Studio PSG  

terras betontegels beton

Dezelfde materialen, zoals beton, worden binnen en buiten herhaald.

Foto Coeck nv
  

tuinverlichting licht

Het juiste licht zorgt meteen voor de juiste sfeer.

Foto Delta Light® nv
  

regenton regenwater tuin planten water geven gieter bloembakken bloempotten tuinpad

Wie slim is, vangt het kostbare regenwater op in de tuin.


© Getty Images  

Op en top natuur

Anno 2020 is de tuin de plaats waar we ons terugtrekken om te onthaasten en te ontspannen. Dat gebeurt niet meer in een strakke buitenruimte die veel onderhoud vraagt, maar in een groene omgeving waar planten hun gang kunnen gaan. Zo creëren we een gezellige nonchalante sfeer waar niets moet en alles mag.

Nu de natuur de hoofdrol speelt, passen we ook onze tuinverlichting aan. Zo kan je bijvoorbeeld je verlichting instellen in functie van de zonsopgang en -ondergang met behulp van een schemerschakelaar. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je eventueel met een domoticasysteem en lichtarmaturen met een aanpasbare lichtkleur inspelen op het tijdstip van de dag en de verschillende seizoenen. Het juiste licht zorgt meteen voor de juiste sfeer, zeker in combinatie met je favoriete muziek.

Ruimte voor regenwater

Het zal niemand ontgaan zijn dat de weersomstandigheden alsmaar extremer worden. Lange droge periodes worden afgewisseld met korte periodes van hevige regen. Wie slim is, vangt dan ook het kostbare regenwater op in de tuin. Denk hierbij aan een regenton, een watertank of een regenwaterput. Wil je het liever iets stijlvoller aanpakken? Kies dan voor een charmante oude badkuip in de tuin of een dakgoot die uitmondt in een mooie vijver.

Minder onderhoud

We brengen dan wel graag veel tijd door in onze tuin of op ons terras maar we hebben er liefst zo weinig mogelijk werk aan. Een onderhoudsvriendelijke tuin is dit jaar dan ook een belangrijke tendens. Om het werk in de tuin tot een minimum te beperken, kiezen we bijvoorbeeld voor wintergroene planten, bomen of heesters die in de herfst en winter geen blad laten vallen. Een andere optie is het combineren van dezelfde soort planten tot grotere groepen. Die zijn een stuk makkelijker en sneller te onderhouden dan wanneer je elk plantje afzonderlijk moet aanpakken. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/ben-jij-helemaal-mee-dit-zijn-de-tuintrends-van-2020/?utm_source=Livios&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=week-24-2020_nl