livios logo

Haal het maximale uit een minituin

Hoe haal je het maximale uit een kleine tuin? Een relevante vraag als je een stadstuintje hebt, maar even goed voor nieuwbouwers. Want door de krimpende bouwgronden wordt ook de tuin steeds kleiner. Tuinarchitecten Filip De Vos van Terrastone, Kristof Joos van Tuinen Joos en Johan Boone van Tuin & Sfeer tonen hoe je een beperkt aantal vierkante meters omtovert tot een luchtig lapje groen.

Bereid je voor

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Denk eerst na wat je precies wat je van tuin verwacht. Welke functie(s) moet je hof invullen?

Foto Betafence
  

Tuin tuinaanleg tuinontwerp

Die wensen vertalen zich in een ontwerp, een vastomlijnd plan van hoe je je tuin gaat indelen.


© Tuinen Joos  

tuin tuinaanleg border

Beperk het aantal soorten planten en werk met grote beplantingsgroepen.


© Tuin & Sfeer  

takken bladeren boom

Stem je boom af op de vorm van je tuin en op de plaats die hij mag innemen. Een veel voorkomende fout is een te grote boom in een kleine tuin.


  

tegels terrastegels badkamertegel

Grote tegelformaten doen je terras groter lijken. Door ze te combineren met kleinere formaten, benadruk je je grote tegels nog eens extra.

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

tuinafsluiting

Een gouden tip: respecteer de juiste verhoudingen. Een kleine tuin richt je nu eenmaal niet op dezelfde manier in als een grote hof.


  

Elke tuin begint bij een ontwerp: een vast omlijnd plan van waar je naartoe wil. Boone: "Trek niet onvoorbereid naar een tuincentrum. Als je zomaar lukraak koopt wat je mooi vindt, gaat het mis. Het aanbod is immers zo groot dat je snel verloren loopt. Denk daarom eerst na wat je precies van je tuin verlangt. Wat heeft jouw gezin nodig? Krijgen jullie geregeld volk over de vloer? Ben je een fervent tuinier of wil je weinig onderhoud? Zijn jullie zonnekloppers of dromen jullie van een schaduwrijk terras? Zijn er huisdieren?"

Verdeel en heers

Boone: "Breng in kaart wat je precies wil en stem je ontwerp daar op af. Het komt erop neer om je tuin goed in te delen. Dan volgt de juiste planten- en materiaalkeuze."
De Vos: "Voor kleine tuinen zijn zogenaamde 'tuinkamers' interessant. Het laatste wat je wil, is dat je tuin in één oogopslag te vatten is. Plan je verschillende kamers zo, dat je moet wandelen om alles te ontdekken. Als er niveauverschillen zijn, maak er dan gebruik van! Een verdiept terras, bijvoorbeeld, is niet alleen gezellig, maar geeft ook diepte aan je tuin."

Hoe vul je die kamers of zones in?

Ook Joos benadrukt het belang van een goed ontwerp. "Dat ontwerp moet je afstemmen op de grootte en de vorm van de tuin. Wij beginnen altijd met een opdeling in verschillende zones. Tijdens de tweede stap vullen we elke zone in met de juiste beplanting, materialen en verlichting."
Een kamer of zone op de juiste manier invullen, is makkelijker gezegd dan gedaan. De Vos, Joos en Boone geven tips over de geschikte beplanting en het terras.

Beperk het aantal plantensoorten

De Vos: "Kies voor een beperkt aantal planten en werk met grotere groepen van dezelfde beplanting. Zo creëer je ruimtelijkheid én eenheid. Maak een mix van verschillende beplantinghoogtes. Ga voor enkele grote bloempotten, in plaats van vele kleintjes."
Boone: "Beperk zeker het aantal planten met opvallende kleuren, anders gaat je kleine tuin schreeuwerig overkomen. Stem de mix van je planten zo af dat de bloei gespreid loopt. Zo heb je doorheen de maanden telkens een net iets andere tuin. Een tip: als je een regenton of compostvat permanent wil camoufleren, doe dat dan met een wintergroene beplanting."

Juiste boom is cruciaal

De Vos: "Een kleine tuin sluit een boom niet uit. Integendeel, de juiste boom creëert volume, zorgt voor privacy en is de ideale plaats voor een schaduwterras. Ik merk dat mensen echter heel vaak een boom kiezen die niet geschikt is voor hun type tuin. Ga geen beuk of eik planten in een kleine tuin, alles draait om de juiste verhouding."

Stem boomsoort af op je tuin

Joos: "Stem de boomsoort af op je tuin. Een klassieke fout is een té grote boom kiezen."
De Vos: "Kies een boom in functie van de ruimte die hij mag innemen. Ga sowieso voor de kleinere soorten of voor de variëteiten die vrij klein en gedrongen blijven. Je kan ook voor snoeivormen kiezen, zoals de dak- of leiboom."
Boone: "Ook de vorm van de kruin is belangrijk: bepaalde bomen zullen alle licht blokkeren, terwijl anderen het filteren."

Grote tegelformaten voor je terras

Boone: "Trek je vloertegels van binnen door naar je terras. Zo hef je het verschil op tussen binnen en buiten." Meer daarover kan je lezen in het artikel 'Terrastegels in je woning of een salonvloer in je tuin'.
De Vos: "Voor je terras - en de materiaalkeuzes in het algemeen - geldt hetzelfde als voor de beplanting: beperk en selecteer. Hoe minder materialen, hoe groter de eenheid."
Joos: "Grote materialen vergroten de ruimte. Geen kleine terrastegels dus, maar formaten van bijvoorbeeld 1 bij 1 meter."
De Vos: "Tegels van pakweg 15 bij 15 cm komen druk over. Grote tegels met iets kleinere combineren, geeft wel een leuk effect. Zo zet je de rust die grote tegels uitstralen, nog eens extra in de verf."

Houten terras

Boone: "Weet dat hout glad kan worden bij regenweer. Wat mij opvalt, is dat bamboeplanken in de lift zitten als terrasbekleding."
De Vos heeft ook nog een tip voor houten terrassen: "Als je tuin breder is dan hij diep is, moet je de planken in de lengterichting leggen. Leg de planken dus mee met de kortste zijde van je tuin. Zo creëer je diepte."

Volgende week: afsluiting, vijvers en verlichting

In onze nieuwsbrief van volgende week gaan tuinarchitecten De Vos, Joos en Boone dieper in op de geschikte tuinafsluiting, vijvers en verlichting voor een kleine tuin.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/haal-het-maximale-uit-een-minituin/