livios logo

Tuinieren in potten

Foto Willy Reynders
  

De voornaamste reden om potten en vazen te gebruiken is om sneller een vol en levendig zicht te krijgen. Je kunt door het gebruik van potten mooie solitaire planten verzamelen zonder afbreuk te doen aan de bestaande tuin. Samen met tuincentrum Reynders kruipt Livios deze week tussen de potten en planten.

Bij het planten van kruiden is het praktischer daarvoor kleinere potten te gebruiken. In volle grond woekeren vele kruiden immers tot een oncontroleerbare massa. Wanneer je ze in potjes plant, kan je in een mum van tijd het tuinassortiment aanpassen, terwijl de standplaats variabel blijft. Zo gebruik je in de zomermaanden bepaalde kruiden vrij intens en dan is het gemakkelijker om ze in de keuken bij de hand te hebben. In minder gebruikte periodes verhuizen ze probleemloos naar de moestuin of achter het tuinhuisje.

Sierelement


  

Potten en vazen zijn ideaal om het terras aan te kleden. In een handomdraai verander je terras, balkon, binnenkoer, veranda of wintertuin in een groene oase.

Nochtans hoeven er niet altijd planten te staan in potten. Vele potten, zeker de antieke uit het Middellandse Zeegebied, zijn een dankbaar sierelement in je tuin. Je kunt ze rechtop plaatsen, neerleggen, tussen een plantgroepje laten opduiken, een compositie maken van potten en sierstenen, … De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Vorst

Hoe overwinteren jouw potten? Het is moeilijk om te weten welke potten vorstschade zullen oplopen en welke niet. Je kan de schade beperken door de volgende regels in acht te nemen:

- Voorzie elke pot van een afvoergat. Onder in de pot komt dan een laag argex of kiezel met een dikte van 20 % van de pothoogte. Deze wordt van de aarde gescheiden door een filter (geotextiel) die het water doorlaat en gronddeeltjes tegenhoudt. Op deze manier verzandt de argexlaag niet en kan het weggelopen water je terras niet bevuilen.

- Potten in de tuin komen best ook niet in contact met de aarde, maar worden in een argex- of kiezelbed gelegd. Om het stukvriezen van je planten te voorkomen dek je ze af met een speciale geperforeerde plastiekfolie. Deze folie beschermt de plant tegen koude vrieswinden, terwijl de perforaties verdamping en waterafzetting tegengaan. Het is immers die waterafzetting die bij plotse temperatuurdaling gaat aanvriezen.

Verpotten en bemesten

Voor een mooi resultaat sla je aan het verpotten en bemesten. De planten worden verpot als de wortels tegen de wand beginnen te groeien.

Sommige planten worden nooit verpot, bijvoorbeeld bepaalde snoeivormen van Buxus en Ligustrum. Deze zet je best in een pot met een holle buik. In plaats van te verpotten pas je bij deze planten topdressing toe: je neemt de bovenlaag zo diep mogelijk weg en vervangt die door goed bemeste potaarde. Als bemesting voegt je aan je potten hoofdzakelijk organische of scheikundige meststoffen toe die de beroepskwekers gebruiken voor hun containerteelten. In vochtige periodes kan je de planten ook besproeien of aangieten met een mengsel van water en bladvoeding.


  

Welke plant voelt zich thuis in een pot? In principe komt elke plant hiervoor in aanmerking. De enige voorwaarde is dat de potgrootte moet overeenstemmen met de verwachte grootte van de plant. Hou er voor hogere planten of kleinere bomen wel rekening mee dat ze kunnen omwaaien. Hiervoor kies je dus een bredere pot met een goede ballast (bv. een stevige laag kiezel). De toppers van potplanten zijn Buxus en Ligustrum in al hun snoeivormen, Hortensia-soorten, Datura-soorten, Camelia-soorten en Chrysanthemum-soorten.

In samenwerking met Tuincentrum Reynders.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/tuinieren-in-potten/