livios logo

Urban jungle is de mooiste stadstuin van het jaar

Achter de gevel van een oud pakhuis in de binnenstad van Gent ligt de mooiste stadstuin van Vlaanderen verborgen. Deze stadstuin kreeg deze titel tijdens de wedstrijd ‘De Vlaamse tuinaannemer’. Het is een realisatie van tuinarchitect Berwout Dochy en tuinaannemer Stijn Phlypo. Hun opdracht? Een groene oase creëren.

Drie keer bekroond

Ieder jaar nemen heel wat Vlaamse tuinspecialisten deel aan de wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’. Elke tuin kan in meerdere categorieën een gouden medaille krijgen. Deze Gentse stadstuin kaapte maar liefst drie hoofdprijzen weg: de mooiste stadstuin, de beste plantenselectie en de publieksprijs. “Het is ongelooflijk dat we dan drie keer zijn bekroond. Het is een mooie erkenning die we krijgen vanuit de collega’s in de tuinsector”, vertellen Berwout Dochy en Stijn Phlypo.

 

De bewoners van het oude pakhuis in Gent hadden één wens: een groene oase. Voor tuinarchitect Berwout Dochy werd het bij zijn eerste bezoek al snel duidelijk dat dit geen gewone opdracht was. Het pakhuis was opgedeeld in vier woningen met ieder een kleine voortuin van 6 bij 12 meter.

mooiste stadstuin 2019 Gent Berwout Dochy Stijn Phlypo


© Studio PSG  

mooiste stadstuin 2019 Gent Berwout Dochy Stijn Phlypo


© Studio PSG  

mooiste stadstuin 2019 Gent Berwout Dochy Stijn Phlypo


© Studio PSG  

mooiste stadstuin 2019 Gent Berwout Dochy Stijn Phlypo


© Studio PSG  

Daktuin

Berwout riep de hulp in van tuinaannemer Stijn Phlypo. “Omdat de grond al stevig te verduren had gekregen tijdens de bouwfase, heb ik meteen voorgesteld om het principe van een daktuin toe te passen”, vertelt Stijn. “Zo hadden ze de perfecte basis om een tuin in aan te planten.”

Urban jungle

De bewoners van het pand houden van reizen en brengen vaak unieke voorwerpen mee die hun interieur kleuren. “Zo is bij ons het idee ontstaan om een echte stadsjungle te creëren”, vertelt Berwout. “Samen met Stijn heb ik al heel wat mooie tuinen kunnen realiseren in de binnenstad. De Gentse binnenstad kleurt groener en groener.”

Geslaagd ontwerp

Berwout maakte een ontwerp dat meteen een schot in de roos was. De eerste ontwerpschets bleef bijna onveranderd. De bewoners waren zo enthousiast en dat werkte voor Berwout nog aanstekelijker om de plannen tot in de puntjes uit te werken: “Putdeksels werden fijn weggewerkt in het hardhouten terras, een betonzitbank lijkt te zweven en de bomen geven de indruk alsof ze er altijd al hebben gestaan.”

Verlengde van de woonkamer

De bewoners zien hun tuin als een uitbreiding van hun woonkamer. Ze zetten vaak de grote ramen open waardoor de binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar overvloeien. De bewoonster zelf droeg ook haar steentje bij. Ze houdt zich dagelijks bezig met stoffen en texturen en maakte kleurrijke kussens voor op de betonbank.

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinaanleg-en-onderhoud/tuinontwerp/urban-jungle-is-de-mooiste-stadstuin-van-het-jaar/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=8e05e34&utm_campaign=content