Dit moet je weten over hout in je tuin

Geen enkel materiaal is zo veelzijdig als hout. Ook in tuinen komt het erg veel voor: denk maar aan terrassen, tuinschermen, carportoverdekkingen, tuinhuisjes, en nog veel meer.

Tropische houtsoorten

Tropische houtsoorten, zoals bankirai en teak, zijn van nature duurzaam en hebben geen extra bescherming nodig. Ze zijn wel vrij duur, maar daar tegenover staat hun onderhoudsvriendelijkheid en de klasse die ze uitstralen. Ook tussen de tropische houtsoorten onderling bestaan grote kwaliteits- en prijsverschillen.

Geïmpregneerd hout

Veel houtsoorten in de tuin zijn van nature niet bestand tegen houtrot en schimmels. Behandel je tuinhout daarom met een houtconserveringsmiddel. Hout uit koudere gebieden is het interessantst: het groeit trager en is daardoor steviger en stabieler. De manier waarop je het hout impregneert en het droogproces zijn ook van belang. Verzaag je geïmpregneerd hout? Dan behandel je ook best de zaagkant met een houtbeschermingsproduct.

Tip: Reken op een betrouwbare handelaar, neem je toevlucht tot gerenommeerde merken en controleer welke garantie je krijgt.

Let op het houtlabel

Hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt, herken je aan het kwaliteitslabel. De bekendste labels zijn FSC en PEFC.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media