livios logo

Rondom het huis: raad van specialisten

Rondom het huis zijn er heel wat knopen die je moet doorhakken. Klinkers of tegels? Automatische garage- of tuinpoort? Welke tuinafsluiting? Wij trokken naar enkele bedrijven die rondom het huis actief zijn en schotelden hen telkens één vraag voor.

Terca Kleiklinkers

Hebben kleiklinkers veel onderhoud nodig?

"Kleiklinkers zijn heel onderhoudsvriendelijk en bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Een eenmalige onderhoudsbeurt volstaat om er zo goed als nieuw uit te zien. Hierbij vormen het gebruik van een hogedrukreiniger en agressieve reinigingsproducten geen enkel probleem. Dit is te danken aan het fabricageproces.
Kleiklinkers worden gemaakt van het natuurlijke product klei. Ze worden op dezelfde wijze gefabriceerd als gebakken gevelstenen, met dat verschil dat ze op een hogere temperatuur en langer gebakken worden en ook een specifieke kleisamenstelling hebben. Kleiklinkers doorstaan een bakbeurt van 1.100 à 1.200° C, dat is zo’n 100° C hoger dan gevelstenen. Dat maakt ze prima bestand tegen extreme vorst, druk, slijtage en agressieve stoffen zoals strooizout en reinigingsproducten. De gemiddelde levensduur van kleiklinkers wordt geraamd op 125 jaar."
Wienerberger kleiklinkers

Hörmann

Heeft de keuze tussen een houten of een metalen garagepoort een impact op de inbraakwerendheid?

"Er hoeft niet noodzakelijk een onderscheid te zijn tussen een houten en een metalen garagepoort op het vlak van inbraakwerendheid. De inbraakwerendheid wordt immers niet alleen bepaald door het poortblad, maar in grote mate door het gebruikte beslag (looprails, looprollen, scharnieren en dergelijke). Wel is het zo dat een metalen poort meestal kant-en-klaar door de fabrikant geleverd wordt.
Hij zou je normaal gezien meer informatie moeten kunnen geven over de inbraakwerende eigenschappen van het door hem geleverde product."

"Een houten poort wordt meestal gemaakt door de schrijnwerker, al dan niet gebruik makend van een stalen of aluminium frame dat geleverd wordt door een poortfabrikant. Bij het gebruik van een frame zal de kwaliteit en de wijze van aanbrengen van deze bekleding natuurlijk een invloed hebben op de inbraakwerendheid. Als een schrijnwerker een massief houten poort maakt, kan hij enkel een uitspraak doen over de karakteristieken in verband met inbraakbeveiliging. Bij een elektrisch bediende poort, levert een motor met optilbeveiliging een belangrijke bijdrage op gebied van inbraakwerendheid. Daarom kan de motor van een poort, waarvan 3 minuten inbraakwerendheid kan aangetoond worden, in rekening gebracht worden voor een belastingvermindering. Meer details hierover zijn te vinden in het Belgisch Staatsblad van 28.07.2009."
Hörmann Belgium NV/SA

Cuprinol

Is het verfspuiten van tuinhout en houten terrassen enkel voorbehouden aan professionele vaklui? Of kunnen ook doe-het-zelvers deze klus uitvoeren?

Cuprinol Power Sprayer Cuprinol Spray Drukspuit

Foto Cuprinol
  

"Ook de consument kan gebruik maken van speciale spuitapparatuur om zijn beitsklus sneller tot een goed einde te brengen", zegt Jurgen De Wolf, Product Manager van Cuprinol.
Cuprinol biedt de ideale oplossing voor elke doe-het-zelver die houdt van snelheid, degelijkheid en gebruiksgemak. Enkele jaren geleden is het Cuprinol Spray concept succesvol gelanceerd waarbij zowel je Bangkirai terras, je tuinhouten schuttingen als je tuinhuis in een mum van tijd kleurrijk en duurzaam opgefrist kunnen worden. De technologie erachter is het vinden van het juist uitbalanceren van de producten in combinatie met het juiste toestel. Hier zorgt de speciaal ontwikkelde spuitkop voor een optimale verneveling en spuitbeeld. Het gaat tot 4x sneller dan met de borstel. Maar let op: niet elk product is te verspuiten in elk willekeurig toestel."
Cuprinol

Vlaco Compost

Hoe gebruik je compost?

vlaco compost tuin rondom het huis tuinieren

Foto Vlaco Compost
  

"Voor je begint met de aanplanting van een bloemperk of het zaaien van een gazon denk je best aan een goede bodemverbetering. Optimaal is om 25 tot 35 l/m² compost 15 tot 20 cm diep in te werken. Bij het aanplanten van bomen en struiken moet je bijzondere aandacht hebben voor de plantput. In de eerste plaatst moet de plantput groot genoeg gemaakt worden. Daarnaast meng je 20 % compost in de plantput. Anders bestaat de kans dat bomen en struiken te diep wortelen om optimaal van de bodemverbetering bij de aanleg te kunnen genieten."

"Als je bij de aanleg de bodemverbetering over het hoofd gezien hebt, kan je ook nadien de bodem nog verrijken met compost door 2 cm compost tussen de beplanting te strooien. In de herfst houdt de mulchlaag de zomerwarmte in de grond en vormt een isolerende laag tegen de winterkou. Mulchen in de lente zorgt voor een basisbemesting en helpt de grond vocht en voedingsstoffen vast te houden. Ook visueel zorgt compost voor een mooie, zwarte laag onder vaste of eenjarige planten. In de eerste maanden vermindert de mulchlaag bovendien de onkruidgroei."

Betafence

Welke zijn de grote verschillen tussen een draadafsluiting op rol en een paneelafrastering?

Betafence

Foto Betafence
  

"Paneelafrasteringen, zoals onze Bekafor Classic, zijn veilig, duurzaam en makkelijk te installeren, ook op harde ondergrond. Ze zijn extra stevig dankzij de horizontale versterkingen. Prikkels bieden een extra beveiliging tegen inbrekers... Ze kunnen worden uitgerust met enkele en dubbele draaipoorten."
"Draadafsluiting op rol, zoals Pantanet van Betafence, is discreet aanwezig in je tuin. Het is een duurzame omheining, met bijhorende enkele en dubbele draaipoorten."
Betafence NV

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/21874/rondom-het-huis-raad-van-specialisten/