livios logo

De geknipte schaar voor jouw haag!

Als wij 'tuinafsluiting' zeggen, is de kans groot dat jij meteen denkt aan 'haag'. Het is voor veel Belgen dan ook dé beplanting bij uitstek om hun tuin mee af te bakenen. Maar wie 'haag' zegt, zegt ook 'snoeien'. Heggenscharen zijn er in allerlei maten en gewichten, wat de keuze van het juiste gereedschap er niet eenvoudiger op maakt. Hoe weet je nu welke schaar voor jouw tuin het meest geschikt is? Anne Van de Put van Gardena helpt je deze knoop door te hakken!

Mechanisch vs gemotoriseerd

Heggenschaar tuingereedschap

Kleine haag? Dan is een mechanische schaar misschien al voldoende om de klus te klaren!

Foto GARDENA
  

Er zijn twee grote families heggenscharen: de mechanische en de gemotoriseerde. Bij die eerste moet je zelf knippen, bij de tweede neemt een motortje dat voor zijn rekening. De gemotoriseerde modellen bevatten drie subgroepen: de heggenscharen met accu, draad of benzinemotor.

Klein vs groot

Rechte vs gegolfde snede

De verschillende snedes: links een rechte, rechts een golvende.

Foto GARDENA
  

"Je keuze hangt af van verschillende factoren", aldus Anne Van de Put. "Hoe groot is je tuin en wat is dus de omvang van het snoeiwerk? Spreek je over een klus van een paar kwartier of over enkele uren? Welk type haag heb je: hoog, lang, type plant ... ? Hoeveel wil je besteden?"
"De keuze mechanisch of gemotoriseerd hangt samen met hoeveel haag je hebt. Voor een kleine tuin volstaat een mechanische schaar, terwijl grotere oppervlaktes eerder om een gemotoriseerd model vragen. Maar er zijn evengoed tuinierders met heel wat meters haag die zweren bij manueel snoeiwerk."

Recht vs gegolfd

Telescopische heggenschaar

Met een telescopische heggenschaar zijn hoogtes geen enkel probleem. En vermijd je tijdrovend gedoe met een ladder.

Foto GARDENA
  

Bij de mechanische modellen heb je de keuze tussen een rechte of een golvende snede. Wat is het verschil? "Die laatste houdt de haag beter tussen de messen. Als je knipt, merk je soms dat de takjes durven verschuiven. Bij een golvende snede is dat minder het geval. Waarom dan niet iedereen dit type mes koopt? Ze zijn iets duurder. En als je niet zoveel moet snoeien, is extra geknip niet zo dramatisch."

Hoog vs laag

Heggenschaar tuingereedschap

Van de Put: "De mesopening tussen de tanden hangt af van de dikte van de takken."

Foto GARDENA
  

Niet alleen hoeveel haag, ook de hoogte ervan speelt mee. "Met een telescopisch model bespaar je heel wat tijd als je in de hoogte moet werken. Snoeien op zich duurt niet zo lang, maar als je je ladder vijftig keer moet verplaatsen... Maar met een telescopisch model kan je ook makkelijker tegen de grond af werken. Dat bespaart je heel wat gebuk: een voordeel dat sommige tuinierders al eens over het hoofd zien."

Comfort vs budget

"Hoe meer werk, hoe logischer de keuze voor een gemotoriseerde heggenschaar", vertelt Van de Put. "En hoe meer comfort we doorgaans willen. Als je een grote haag hebt, is het misschien de moeite om niet voor het instapmodel te gaan, maar wat meer te investeren. In een ergonomischer handvat, bijvoorbeeld, of een lichter gewicht. Of andere opties die je werk lichter maken. Je snoeit er niet sneller door, maar het wordt wel een pak aangenamer. Niet onbelangrijk als je even aan de slag bent."

Draad vs accu vs benzine

"De keuze tussen elektrisch, accu of benzinemotor? Hangt deels af van je persoonlijke voorkeur. Sommige klussers houden er niet van om een draad mee te slepen. Al heeft dat er misschien ook mee te maken dat ze die draad soms oversnoeien (lacht). Met een draadloos model heb je uiteraard meer bewegingsvrijheid. Net iets makkelijker als je haag wat verder van je huis staat. Een schaar op benzine weegt dan weer meer, maakt meer lawaai en stoot uitlaatgassen uit. Ze is wel geschikter voor grotere oppervlakten. Allemaal voor- en nadelen die je zelf moet afwegen."

Kleine vs grote tandafstand

"De meslengte of bladlengte ten slotte, stem je af op de hoogte en omvang van je haag", tipt Van de Put. "De mesopening tussen de tanden hangt dan weer af van de dikte van de takken. Heb je een jonge haag met dunne takjes? Kies dan voor een kleine mesopening. Het omgekeerde geldt voor een weelderige haag, met dikke takken."

Aan de slag!

Heb je je weapon of choice gevonden? Ga dan aan de slag met onze klus Haag scheren met een heggenschaar. Veel succes!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/28266/de-geknipte-schaar-voor-jouw-haag/