livios logo

Begroeide kooi als erfafscheiding

Het blijft natuurlijk relatief kleinschalig, maar ook in tuinen wordt driftig gebouwd. Zo zijn er naast de populaire tuinhuisjes ook heel wat meters erfscheiding nodig. Een hovenier bedacht een alternatief voor het houten tuinscherm en het begroeibare enkelwandige tuingaas.

Octrooi 1022082 heeft de cryptische titel ‘Stelsel van bouwelementen en bouwelement als deel van dit stelsel’. Het gaat over het vervangen van een traditionele heg van bijvoorbeeld liguster, taxus of thuja, door een prefabkooi begroeid met klimplanten. De bouwelementen zijn een privacy-vriendelijk alternatief voor de tuinafscheiding van enkelwandig gaas, die ondanks een dappere begroeiing nog jarenlang nieuwsgierige blikken doorlaat. En een stuk vriendelijker dan een afscheiding met manshoge houten schotten, al dan niet geïmpregneerd. Het systeem van Booiman bestaat uit elementen in de vorm van een ruimtelijk, gelijkbenig trapezium, gemaakt van metaalgaas of betonijzermat. Met een hoogte van 180 centimeter, een lengte van 150 centimeter en een dikte die onderaan begint op 60 centimeter en bovenaan is teruggelopen tot 20 centimeter. Het materiaal is gebogen, gelast en aan de binnenzijde bekleed met een doek of folie. De bovenkant blijft open, zodat de elementen na plaatsing en onderlinge koppeling kunnen worden gevuld met teelaarde of potgrond. Na het maken van openingen in de bekleding kunnen de elementen aangevuld worden met klimplanten, bijvoorbeeld met klimop.

Naast de standaardelementen zijn er hoekdelen, T-stukken en kruisdelen, allemaal met een trapeziumvormige doorsnede. Kleinere hoogtes zijn ook mogelijk en er is zelfs voorzien in één of meer kleine boogvormige openingen vlak boven de grond, voor het doorlaten van (huis)dieren. De elementen staan los op de grond, maar zijn onderling gekoppeld via uitstekende stukken betonijzer. Na een paar jaar zullen de plantenwortels zorgen voor verankering aan de onderzijde. Uitvinder Booiman is directeur van hoveniersbedrijf Booiman Tuinen. Zijn systeem is Greenwall.nl gedoopt en volgens een medewerker is het bedrijf op dit moment druk op zoek naar geschikte verkooppunten. Een bijbehorende website is in oprichting.

Bron: Cobouw, 11 april 2003

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/begroeide-kooi-als-erfafscheiding/