livios logo

Draadafsluiting: gaas of panelen?

Tuindraad is dé klassieker onder de afsluitingen. Maar welk type draad hebben jij en je tuin nodig? Samen met Ingrid Lassuyt van Betafence maken wij je snel wegwijs!

Drie soorten afsluiting

tuinafsluiting omheining soorten

De drie types tuinafsluiting: draadpanelen (1), gaas op rol (2) en de speciallekes, zoals een schanskorf (3).

Foto Betafence
  

Het aanbod aan draadafsluitingen is erg divers, maar bestaat ruwweg uit drie grote categorieën:

  1. Draadpanelen
  2. Tuingaas op rol
  3. Speciale oplossingen, zoals gevulde wanden en schanskorven.

Die laatste zijn interessant om op een esthetische manier privacy te creëren. Maar wil je je tuin echt volledig afsluiten, dan zijn tuingaas op rol en draadpanelen eigenlijk de enige opties.

Draadpanelen...

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Draadpanelen zijn duurder, maar wel steviger én makkelijker te plaatsen.

Foto Betafence
  

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Gaas is goedkoper, maar minder vormvast en vergt meer handigheid bij de plaatsing.

Foto Betafence
  

"Draadpanelen zijn duurder, maar steviger en vormvaster dan tuingaas", zegt Ingrid Lassuyt. "Bovendien zijn ze eenvoudiger te installeren, zelfs al ben je geen klusser. Ze zijn op zich voldoende stevig en je hoeft ze dus niet op te spannen. Je bevestigt twee palen aan weerszijden van het eerste paneel en zet het geheel recht in vooraf uitgegraven putten. Vervolgens stort je het beton, zet je alles pas en werk je stelselmatig verder, paneel per paneel."

... of tuingaas?

Tuingaas op rol is goedkoper dan panelen. Maar daar tegenover staan een iets mindere stevigheid en complexere plaatsing. "Eerst moeten je alle palen plaatsen en betonneren. Daarna span je de draad aan. Dat vergt toch enige handigheid. Het is belangrijk dat de spanning perfect is", benadrukt Lassuyt. Hulp nodig? Ons stappenplan gidst je door deze klus.

Functioneel aan elkaar gewaagd

Qua functionaliteit zijn draadpanelen en tuingaas wel aan elkaar gewaagd. Tuingaas is met draaddiktes tot 2,5 millimeter inderdaad minder stevig dan draadpanelen (diktes tot 4,5 mm), maar dat neemt niet weg dat het voldoende bescherming biedt. Veel hangt af van welk product je kiest: een dunnere draaddikte voor basic toepassingen, een extra stevige variant voor delicatere zaken, zoals het afschermen van het terrein van een hond bijvoorbeeld.

Een groen jasje voor je tuindraad?

Gebrand op privacy? Van plan om klimplanten tegen je afsluiting te laten groeien? Dan kan je zowel met panelen als gaas aan de slag. Paneelafrasteringen zijn door hun dikkere draaddiameter sowieso voldoende sterk om het extra gewicht te torsen. Kies je voor gaas op rol, dan heeft Lassuyt drie belangrijke tips:

  1. Met klimplanten wordt je afrastering als het ware een muur. Traditioneel gelast tuingaas is onvoldoende sterkom alle krachten op te vangen. Gebruik daarom een geweven gaas. Dat is vormvast, veerkrachtig en geeft mee met de wind.
  2. Kies voor palen met een grotere diameter. Gebruik ook een bovenbuis voor extra stevigheid.
  3. Plaats de palen dichter bij elkaar en betonneer ze voldoende.

Staat klimop planten nog op je planning? Check dan deze klus.

Conclusie?

  • Functioneel zijn ze aan elkaar gewaagd, zowel voor de afbakening van je terrein als voor begroeiing met klimplanten.
  • Kies je voor gaas op rol in combinatie met klimplanten, dan moet je wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
  • Draadpanelen zijn duurder, maar steviger en vormvaster. Bovendien kan je ze vlot zelf installeren.
  • Gaas op rol is budgettair het interessantst. Belangrijk is dat je bij de keuze van het draadtype goed nadenkt over het uiteindelijke gebruik en dat je ook de plaatsing daarop afstemt.

Ook interessant...

Benieuwd hoe je je tuin afschermt zonder dat je jaren hoeft te wachten tot die haag eindelijk is dichtgegroeid? Lees zeker Privacy in je tuin... op één dag!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/draadafsluiting-gaas-of-panelen/