livios logo

Haag rondom het huis populairste tuinafsluiting

haag afsluiting


  

De Belg is gesteld op zijn privacy. Hij hecht dan ook veel belang aan een degelijke afsluiting van de tuin. Uit onze polling blijkt alvast dat een natuurlijke afsluiting het populairst is.

Met 46,7 % van de stemmen is de populariteit van natuurlijke afsluitingen overduidelijk. Een natuurlijke haag is een mooie en relatief goedkope vorm van afsluiting, maar hiervoor heb je wel wat geduld nodig. Het duurt een tijdje voordat hij volgroeid is, waardoor je er in het begin niet veel aan zal hebben. Dierenliefhebbers opteren best ook voor een andere afsluiting om te vermijden dat de hond of kat een bezoek aan de buren brengt.

Binnengluren

Daarnaast bestaat het risico dat de haag in de herfst haar bladeren verliest waardoor iedereen bij je kan binnengluren. Denk er ook aan dat een natuurlijke haag veel onderhoud vergt. Een ecologisch alternatief voor een haag is het houten vlechtscherm. Ideaal materiaal voor een gevlochten afsluiting zijn wilgen- en hazelaarstakken. Je kan ze zelf vlechten of het overlaten aan een gespecialiseerde firma die de takken ter plaatse en op maat vlecht. Deze techniek haalt samen met onder meer schanskorven amper 9% van de stemmen. Er is dus nog een lange weg af te leggen. (Klus: Natuurlijke tuinafsluiting maken met vlechtwerk)

Tuindraad vs tuinscherm

afrastering omheining


  

Op plaats twee in de polling prijkt tuindraad met 19,8 % van de stemmen, gevolgd door de houten schutting met 15,9 %. Tuindraad is een zeer populaire vorm van afsluiting. Meestal in een (donker)groene kleur, maar daarnaast kan je ook kiezen voor een zwarte of grijze uitvoering. Hoewel je de verschillende onderdelen ook apart kan aankopen, raden we je aan om te kiezen voor een totaalsysteem van één bepaalde fabrikant waarbij de verschillende onderdelen optimaal op elkaar afgestemd zijn. (Klus: Tuindraad plaatsen)

Een alternatief voor tuindraad zijn de houten tuinschermen. In het algemeen zal je voor een houten afsluiting meer moeten betalen dan voor tuindraad, maar hout heeft dan ook de charme van een natuurproduct. Belangrijk voor de kwaliteit is het soort hout en de bescherming die het heeft ondergaan. Voor het zelf plaatsen van een tuinscherm, vraag je best advies bij de handelaar. Zorg er in ieder geval voor dat het scherm niet rechtstreeks in contact staat met de grond, maar dat het er enkele centimeters bovenuit steekt. (Klus: Houten tuinscherm plaatsen)

Beton

bricks stenen ruwbouw bakstenen muur sxc


  

De laatste tijd worden er ook meer en meer tuinafsluitingen in pvc gesignaleerd. Deze moderne afrastering uit recyclagemateriaal is prijziger dan hout, maar vraagt dan ook nagenoeg geen onderhoud. Een bakstenen of betonnen schutting weet amper 6,4 % van de pollers te bekoren. (Klussen: Betonnen omheining plaatsen, Tuinmuurtje metselen)

Wat zegt de wet?

Voor het plaatsen van een levende haag heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig, voor het plaatsen van een vaste afsluiting wel (uitgezonderd een draadafsluiting van maximum 2 m hoog). Een haag mag je op de scheiding plaatsen als beide buren het hiermee eens zijn. In dat geval onderhouden beide buren de haag. In alle andere gevallen moeten hagen op minimum 0,5 m van de perceelsgrens geplaatst worden. Voor betonnen of bakstenen scheidingswanden is er meestal wel een vergunning vereist. Hoe en wat hangt af van de gemeentelijke verkavelingsvoorschriften.

De cijfers

polling


  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/haag-rondom-het-huis-populairste-tuinafsluiting/