livios logo

Klopta? Moet je de kosten van betonnen tuinplaten of tuinmuur delen?

De ene buur wil er één, maar voor de andere hoeft het nog niet meteen. De helft van de factuur betalen? Neen, bedankt. Tuinafsluiting ligt al eens aan de basis van een burenruzie. Advocaat Gregory Grouwels van kantoor Monard-D’Hulst gaat dieper in op het prijskaartje. Klopta: moet je de kosten delen van een tuinafsluiting in de vorm van betonplaten of een stenen muur?

betonnen omheining


  

Tuinmuur


  

Basisrecht

"Elke eigenaar heeft het recht zijn eigendom af te sluiten, behalve als er een recht van doorgang of erfdienstbaarheid bestaat", begint advocaat Grouwels bij de basics. "Er zijn wel verschillende regelingen wat betreft het kostenplaatje. "

(Voor)stad: bijdrage verplicht

"Enkel in steden en voorsteden kan je buurman je verplichten bij te dragen in de kosten van het bouwen en herstellen van de afsluiting. Belangrijk is dat de ene buurman de andere vooraf inlicht over zijn plannen. Anders moet je enkel betalen als je werkelijk ook gebruik maakt van de afsluiting."

Platteland: bijdrage niet verplicht

"Voor een afsluiting op het platteland of een afsluiting tussen een tuin en een weide geldt de wettelijke bijdrageplicht niet."

De kosten moeten redelijk zijn

"Belangrijke kanttekening: je bent enkel verplicht mee te betalen als de kosten redelijk zijn. De afsluiting mag niet abnormaal duur zijn. De prijs moet overeenstemmen met de normale vereisten voor een afsluiting, rekening houdende met de waarde ervan."

Conclusie?

Da klopt voor (voor)steden. Da klopt nie voor het platteland. In steden en voorsteden moeten beide eigenaars voor de kosten van de afsluiting opdraaien. Voorwaarde is wel dat de ene buurman de andere ingelicht heeft. De regeling geldt enkel voor een stenen muur of een afscheiding uit betonplaten. Voor een gewone tuindraad is geen regeling voorzien.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/klopta-moet-je-de-kosten-van-betonnen-tuinplaten-of-tuinmuur-delen/