livios logo

Magda? Tuindraad op perceelsgrens plaatsen?

Wat kan, mag en moet als je tuindraad plaatst? Op de perceelgrens? Of toch maar helemaal op jouw grond?

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Foto Betafence
  

betafence tuindraad omheining kippenhok hond tuinpoort schanskorf

Foto Betafence
  

Erop of erlangs?

Het Burgerlijk Wetboek is duidelijk. Enkel als jij én je buur akkoord zijn, mag je de tuindraad op de perceelsgrens plaatsen. Gaat hij niet akkoord? Dan kan je naar de vrederechter trekken... als het dat jou waard is, ten minste. Andere optie: de draad tegen de scheidingslijn te zetten. Je plaatst hem dan op zo'n twee à vijf centimeter van de grens.

Wie betaalt wat?

Komt de afsluiting op de grens? Spreek met je buur af wie wat betaalt. Al is 50/50 natuurlijk het meest logisch. Wil je buur niet betalen? Dan is de afsluiting volledig van jou - bewaar je facturen! - en kan je ze zelf ook weer weghalen wanneer je wil. Zet even op papier dat je buur het goed vindt dat de draad op de scheidingslijn komt. Voorkomen is beter dan genezen...

Klimop brengt je afsluiting tot leven. Letterlijk.

Laat je er klimop tegengroeien? Dan wordt die afsluiting beschouwd als een 'levende haag'. Voor levende hagen geldt dat je ze op minimum een halve meter van de scheidingslijn moet planten. Staat 'de haag' op de scheidingslijn? Dan wordt ze als gemeenschappelijk aanzien.

Conclusie?

Da mag. Als jij en je buur tot een akkoord kunnen komen. Spreek ook af wie wat betaalt. Zet alles zwart op wit om misverstanden uit te sluiten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/magda-tuindraad-op-perceelsgrens-plaatsen/