livios logo

Snoeien is niet zomaar een hoop brandhout verzamelen

snoeien tuinplanten bloei snoeitips snoeiwonden piramidevorm


© Willy Reynders  

snoeien tuinplanten bloei snoeitips snoeiwonden piramidevorm


© Willy Reynders  

Veel tuinplanten moeten in de lente worden gesnoeid, dit om mooie volle planten te behouden of de bloei te bevorderen. Om je wegwijs te maken in een wirwar van snoeiregels, gezegden en plaatselijke gebruiken volgt hier een korte handleiding van tuincentrum Willy Reynders.

Elke plant vraagt zijn eigen snoeiwijze. Het snoeien omvat een brede waaier aan technieken. De “snoei tot bloei” is zeer interessant voor de particuliere tuinman. Naast deze snoeivorm is er nog de “vormsnoei” die in veel kwekerijen wordt toegepast. En ten derde is er dan de “verjongingssnoei” die in oudere tuinen wordt gehanteerd of om de drie à vier jaar als onderhoudsbeurt wordt toegepast om fouten weg te werken.

Waarom moet u snoeien?

Met snoeien zorg je ervoor dat voldoende licht en lucht aan de plant kan waardoor een goede blad- bloem- en vruchtontwikkeling plaatsvindt. In andere gevallen wordt dan weer gesnoeid om de plant een bepaalde vorm te geven: bollen, piramides, spiralen.

Dit gebruik stamt nog uit de klassieke tuinperiode toen in vorm geschoren buxus en taxusheesters de duurdere tuinbeelden vervingen.

Fruitbomen snoei je anders dan bloemheesters, omdat hierbij het ‘vruchten geven’ primeert boven de bloei. Het snoeien heeft dus tot doel zoveel mogelijk vruchten tot volle rijpheid te brengen en die dan nog aan bepaalde normen zoals grootte, moeten voldoen. Het spreekt vanzelf dat er zich bij een teveel aan vruchten, een aantal niet voldoende kan ontwikkelen.

Wanneer is de beste bloeitijd?

Het is een fabeltje dat snoeien alleen moet gebeuren in de winter of het vroege voorjaar. Soms is het zelfs verkeerd een struik in de winter te snoeien, want er zijn heesters die al in het vroege voorjaar bloeien en als die uitgebloeide bloemen de hele zomer aan de struik blijven, dan vormen zich onvoldoende nieuwe scheuten. Wel moet je er rekening mee houden dat van bepaalde heesters de vruchten sierwaarde hebben. In dat geval wordt natuurlijk niet gesnoeid. Laanbomen worden steeds meer in augustus en september gesnoeid. Ten eerste is dit om snoeiwonden nog voor de winter te laten genezen, en ten tweede omdat in de zomer het beste te zien is welke takken mekaar het meest hinderen of op welke manier het best licht en lucht in de boomkruin kan komen. Fruitbomen worden meestal vlak na de oogst gesnoeid, zodat snoeiwonden nog voor de winter zijn vergroeid. Bomen en struiken die bloeden (dus veel sap verliezen) zoals berken, esdoornsoorten, noten, druiven....snoei je het best in het najaar. De sapstroming ervan begint al vroeg in de lente en moest je dan snoeien, vergroot je de kans dat het grote sapverlies een geringe bloei en kleinere bladvorm veroorzaakt.

Gulden snoeitips van de profi

  • Gebruik het juiste gereedschap (snoeitang, takkentang, snoeizaag) en zorg steeds dat het scherp is.
  • Ontsmet regelmatig door bijvoorbeeld in benzine te leggen, dit voorkomt overbrenging van ziekten en schimmels.
  • Na het snoeien wonden groter dan een diameter van 8 cm afdekken met een beschermingsmiddel.
  • Nooit snoeien om een grote hoop hout samen te krijgen, maar beredeneer eerst voor je een scheut wegsnijdt.
  • Snoeiwonden zo klein en glad mogelijk maken om teveel verdamping tegen te gaan (loodrecht op de tak en zeker niet schuin)
  • Nooit snoeien bij strenge vorst.
  • Heesters met holle stengels of zacht merg altijd enkele centimeters boven een oog snoeien, altijd insnoeien op een buitenoog en dit om de kroon te houden.
  • Uitzondering hierop zijn piramidevormige heester, hier snoei je op een binnenoog om hun piramidevorm te behouden.

Tuincentrum Willy Reynders

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/snoeien-is-niet-zomaar-een-hoop-brandhout-verzamelen/