livios logo

Tuindraad of tuinscherm: wat is de ideale oplossing voor jou?

Sluit je je tuin af met draad, of ga je toch voor houten panelen? Het hangt er vanaf aan welke vereisten je afsluiting moet voldoen. Denk daarbij niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de functionele aspecten: de draaddikte, palen en het bevestigingssysteem zijn zeker zo belangrijk als de charme ervan.

1. Tuindraad

Tuindraad is een populaire afsluiting. Dit type komt meestal voor in het (donker)groen, maar is ook in het grijs of zwart verkrijgbaar. Je kan de verschillende onderdelen van je tuindraad apart aankopen. Toch kies je best voor een totaalsysteem van dezelfde fabrikant: zo weet je dat alle stukken optimaal op elkaar zijn afgestemd. Er bestaan twee soorten tuindraad: panelen en gaasafsluiting op rollen.

Panelen

Gaaspanelen zijn ongeveer 2 m breed. Je bevestigt ze met beugels aan de palen. De palen plaats je in de grond en zet je vast met droog beton. Voor de hoekpalen bestaan er speciale hoekclips. Met inox muurbevestigers kan je de panelen bij je woning of garage laten aansluiten. Je kan voor de klassieke rechte uitvoeringen gaan, maar gebogen decoratieve panelen kunnen. Wil je vooral meer privacy? Dan kan je je draadpanelen vullen met houten latten of laten begroeien met klimop. Voor die laatste optie moet je wel een paar jaar geduld hebben.

Gaasafsluiting op rollen

Gaasafsluiting is goedkoper dan draadpanelen, maar de plaatsing neemt meer tijd in beslag. De grootte van de mazen en de dikte van de draaddiameter bepalen de stevigheid ervan: hoe kleiner de mazen, hoe steviger de afsluiting. Denk hierbij vooral aan de functionaliteit. Moet je een grote hond binnenhouden of sluit je bloemenperkje af? Vaak staan de twee bovenste en onderste horizontale draden wat dichter bij elkaar dan de andere. Zo'n dubbele negge maakt je draad extra stevig. Wil je graag eenheid in je tuin? Kies dan een tuinpoort die bij je afsluiting past. Dat geldt ook voor je compost- en bloembakken en andere tuinaccessoires.

tuinafsluiting omheining tuindraad hek

Foto Betafence
  

High Security omheining met fijnmazige staalmatten en concertina strips tegen overklimmen

Foto Segaf
  

2. Tuinschermen

Tuinschermen kosten meer dan een haag of tuindraad, maar geven je tuin een extra natuurlijke charme. Aan keuze heb je geen gebrek: open of dichte schermen, rechte en strakke of gebogen versies met rechte of diagonale mazen, en ga zo maar door. De kwaliteit hangt af van de houtsoort en de bescherming ervan. Controleer daarom of het hout over een industriële beschermlaag beschikt. Is dat niet zo? Voorzie je schermen dan eventueel zelf van een beschermlaag. Tropische soorten hebben die niet nodig: ze zijn van nature bestand tegen houtrot.

Plaats je je houten panelen zelf? Bevestig ze dan iets hoger dan het grondoppervlak. Je kan de palen beschermen met een betonvoet die ongeveer 5 cm boven het grondoppervlak uitsteekt. Zitten er na verloop van tijd scheurtjes in de panelen? Geen zorgen: dat is eigen aan hout en kan geen kwaad. Als je liever geen houten tuinschermen plaatst, kan je kiezen voor exemplaren van pvc. Die bestaan uit gerecycleerde materialen en zijn duurder dan hout, maar vergen amper onderhoud. Pvc tuinschermen zijn verkrijgbaar in het bruin, zwart, grijs en groen.

Heb je je keuze gemaakt? Lees dan hier hoe je je tuindraad zelf kan plaatsen of hoe je een houten tuinafsluiting maakt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/tuindraad-of-tuinscherm-wat-is-de-ideale-oplossing-voor-jou/