livios logo

Hoe hoog mag haag worden?

Vraag

Tussen ons en onze buren is er een haag voorzien op de scheiding. Zij hebben een tuinarchitect aangenomen en deze raadt aan deze haag uit te doen en een nieuwe te plaatsen. Bij ons is er momenteel geen budget voor een nieuwe haag en we zijn best nog tevreden met deze. Ook willen zij een haag plaatsen die wij niet graag zien en ze willen niet afwijken van hun keuze.

Momenteel zijn we overeen gekomen dat een noodzakelijke grondkering op de scheiding komt en de haag op hun stuk komt. Maar hoever moet deze van de scheiding staan en hoe hoog mag deze worden? Wie moet zorgen voor het onderhoud en wie moet deze betalen?

Ook wat betreft de grondkering. Wij hebben niet gevraagd hun grond op te hogen. Moeten wij daarin bijdragen? Kan er iemand ons verder advies geven over deze reglementering?

Antwoord

Het veldwetboek bepaalt geen maximale hoogte van beplantingen. De wetgever heeft wel bepaald dat sommige beplantingen een zekere afstand moeten bewaren tot de grenslijn.
Bij gemene beplantingen vervalt de afstand tot de grenslijn als beide buren akkoord gaan. Gemene beplantingen staan per definitie op de erfgrens, meer bepaald op een strook grond die in gedwongen mede-eigendom is tussen de buren. Dan mag de beplanting aldus op één perceelgrens staan.

Indien er geen akkoord is tussen de buren moet een zekere afstand worden bewaard tot de grenslijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hoogstammige en laagstammige bomen. Er is geen algemeen aanvaarde definitie van de hoogstammige boom. Er wordt rekening gehouden met de aard van de beplanting (kan de boomsoort effectief hoog worden), de effectieve hoogte (een volwassen hoogstam wordt minstens 2,5 tot 3 meter), andere hinderlijke eigenschappen zoals de giftigheid, de feitelijke toestand (is de boom groot of wordt deze regelmatig gesnoeid) en het al dan niet bestaan van effectieve hinder.
Hoogstammige bomen dienen op minstens 2 meter van de grenslijn geplaatst te worden (art. 35 Veldwetboek). De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de boomstam tot aan de perceelgrens.

Laagstammige bomen en levende hagen moeten op minstens 50 centimeter van de grenslijn geplaatst worden (art. 35 Veldwetboek). Laagstammige bomen zijn alle bomen die niet hoogstammig zijn. Er wordt ook gemeten vanaf het midden van de boom.
De eigenaar heeft dus, a priori, een ruime bevoegdheid om bomen of struiken zeer hoog te laten worden eens ze de vereiste afstanden respecteren. Tegen overmatig hoge beplantingen moet worden opgetreden via de regels inzake burenhinder (art. 544 BW) en rechtsmisbruik.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/vraag/18037/hoe-hoog-mag-haag-worden/