livios logo

Hoogte tuinhek: welke regels gelden er?

Vraag

Ik heb begrepen dat een tuinhek als scheiding tussen twee tuinpercelen maximum maar 2m hoog mag zijn. De tuin van mijn buur ligt echter een twintig tal cm lager dan mijn tuin. Vanaf welke tuin dient men dan twee meter te meten?

Antwoord

In beginsel is voor het plaatsen van een tuinhek een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vereist. In bepaalde gevallen kan men vrijgesteld worden van deze vergunning. 

Een eerste uitzondering zijn de open afsluitingen (draad/draadgaas). Deze afsluitingen kunnen zonder vergunning geplaatst worden tot 2 meter hoogte. Een tweede uitzondering zijn de gesloten afsluitingen die maximaal 1 meter hoog zijn. Een derde uitzondering zijn gesloten afsluitingen in de zij- en achtertuin met een maximale hoogte van 2 meter, en indien deze binnen een straal van 30 meter van de woning worden geplaatst.

Sommige gemeenten hebben een strengere regelgeving dan de algemene Vlaamse regelgeving. Het is belangrijk om na te gaan bij jouw specifieke gemeente welke regelgeving er in jouw gemeente geldt. Het kan dan ook zijn dat de omheining die je wenst te plaatsen wel een vergunning vereist. Echter, op basis van de verstrekte gegevens, lijkt het ons dat je op basis van de Vlaamse regelgeving geen vergunning nodig hebt.

Een volgende vraag die zich stelt is of jouw tuinhek geplaatst wordt op de perceelsgrens, dan wel louter aan jouw kant van de perceelsgrens.

Indien je het tuinhek wenst te plaatsen op de perceelsgrens zelf, dan dien je tot een akkoord te komen met je buren. In die zin kan dan ook overeengekomen worden met je buren of de twee meter hoogte geteld zal worden vanaf jouw ondergrond, dan wel vanaf de ondergrond van je buren (aldus 20 centimeter lager). Om achteraf misverstanden te vermijden, kan je een overeenkomst met je buur opstellen waarin dit akkoord wordt vastgelegd.

Indien je buren niet akkoord zijn met de plaatsing van het tuinhek op de perceelsgrens, of je zelf het tuinhek niet op de perceelsgrens wenst te plaatsen, dan kan je dit aan jouw kant van de perceelsgrens plaatsen (bv. op 2 cm van de perceelgrens). In dit geval zal de twee meter hoogte dan ook geteld worden vanaf jouw ondergrond en niet vanaf de ondergrond van je buren.

Indien je bijkomende inlichtingen wenst te verkrijgen of hulp wenst te krijgen bij het opstellen van een overeenkomst met je buur, kan je steeds beroep doen op een advocaat. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/vraag/36299/hoogte-tuinhek-welke-regels-gelden-er/