livios logo

Fundering nodig voor keermuur?

Vraag

We willen op de perceelsgrens met onze geburen over een lengte van bijna 50 meter een keermuur maken. Er is een hoogteverschil met het maaiveld van de geburen dat begint van ongeveer 0,5 meter en halfweg oploopt tot ongeveer 1,5 meter dat door deze keermuur moet worden tegengehouden.

De bedoeling is deze keermuur te bouwen met volle betonblokken van 29*19*19 cm. De blokken zullen op elkaar worden gemetst. Om de muur meer stevigheid te geven, worden op zekere afstanden (nog te bepalen op welke afstanden) steunmuren haaks op de keermuur gemetst. Dit gebeurt aan de kant waar het maaiveld het hoogst is.

Waar de keermuur moet komen, is nu een greppel gegraven van ongeveer een halve meter diep. De grond is zandgrond (Kempen), en op deze diepte is er een vrij vaste zandlaag.

Nu vragen we ons af of het mogelijk is deze keermuur te bouwen zonder dat er eerst een fundering wordt gemaakt. In plaats van de fundering zouden we wel de eerste laag stenen breder kunnen maken, bijvoorbeeld door de betonblokken dwars te zetten of een dubbele breedte te creeren, door met twee betonblokken naast elkaar te beginnen.

En als dit toch niet zonder fundering kan, welke afmeting van fundering zouden we dan best nemen? En kan dit best in beton of volstaat ook stabilise?

Antwoord

Wij adviseren om een fundering te maken en deze te voorzien van beton. Dit is de beste garantie voor een geslaagde keermuur met een afstand van 50 meter. Er zijn eveneens gewapende elementen in beton in de handel verkrijgbaar, zelfs in verschillende hoogtes.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/vraag/36370/fundering-nodig-voor-keermuur/