livios logo

Hoe hoog mag afsluiting zijn?

Vraag

Mijn buurman had een afsluiting geplaatst met betonplaten en palen, 2 meter hoog. In samenspraak met hem heb ik tegen zijn palen houten palen geplaatst met blokhutprofielen, ook 2 meter hoog. Nu ineens zie ik dat hij houten palen langs zijn kant gezet heeft nog een halve meter hoger waar hij hout gaat tegenzetten, mag dit zomaar? En bij wie kan ik terecht hiervoor omdat ik dit niet wil?

Antwoord

Voor de plaatsing van afsluitingen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig, tenzij de afsluitingen bestaan uit palen met prikkel- of schrikdraad.

Afsluitingen met een maximumhoogte van twee meter, die bestaan uit palen en draad of draadgaas, uit één betonplaat met een maximumhoogte van 40 centimeter en draad of draadgaas, opgericht ter afsluiting van een goed, mogen geplaatst worden zonder vergunning.
Deze vrijstelling geldt niet in:

- Ruimtelijk kwetsbare gebieden (zoals natuurgebied);
- In beschermde landschappen;
- In oeverzones;
- In een strook van 5 meter vanaf waterlopen.

Werken die van vergunning zijn vrijgesteld, mogen enkel uitgevoerd worden als ze niet strijdig zijn met geldende reglementeringen zoals:

- Ruimtelijke uitvoeringsplannen, bijzondere plannen van aanleg
- Voorschriften van verkavelingsvergunningen.

Je kan bij je gemeente informeren. Zij weten doorgaans welke afsluiting is toegelaten en hoe hoog die mag zijn.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/tuinafsluiting/afsluiting/vraag/36379/hoe-hoog-mag-afsluiting-zijn/