Tussen deze tuinpoorten kan je kiezen

Poorten heb je in allerlei soorten, maten en materialen. Bovendien kan je kiezen tussen poorten die je zelf moet openen en geautomatiseerde modellen. Er zijn ook verschillende types: denk maar aan draai- en schuifpoorten.

1. Materialen

Hout

Hout is een erg populair materiaal: het is duurzaam en geeft je tuinpoort een warme, natuurlijke uitstraling. Hout is erg stevig, maar vergt wel regelmatig onderhoud en bescherming. Een houten tuinpoort kan je in geval van schade makkelijk herstellen, maar ook makkelijk bewerken. Dat opent perspectieven op vlak van vormgeving: je kan kiezen tussen verschillende afwerkingsmogelijkheden en houtsoorten. Hout is bovendien goedkoper dan metaal. De prijs hangt in grote mate af van de houtsoort en de vormgeving die je kiest.

Pvc

Pvc is een budgetvriendelijk materiaal, maar is minder stevig dan hout en metaal en ook minder makkelijk te herstellen. Een voordeel van pvc is de onderhoudsvriendelijkheid: een vochtige spons en eventueel een niet-schurend huishoudmiddel volstaan om je tuinpoort te poetsen. Het duurzame materiaal is bovendien bestand tegen corrosie. Ook kan je kiezen tussen verschillende kleuren en afwerkingsvormen.

Metaal (staal en aluminium)

Metaal is een veelzijdig materiaal: je kan het vervormen, waardoor je op vlak van vormgeving veel opties hebt. Dankzij behandelingen vooraf heeft dit materiaal een lange levensduur. Denk maar aan poederlakken, galvaniseren of metalliseren. Het volstaat om je metalen poort af en toe te reinigen. Verzinkte en geplastificeerde poorten vergen bovendien weinig tot geen onderhoud. Metaal is vooral ook een stevig materiaal: met smalle onderdelen kan je grote afstanden overbruggen. Een metalen poort kan je niet alleen op verschillende manieren afwerken, hij is ook eenvoudig te herstellen. Door de vele voordelen is metaal meestal wel duurder dan een poort uit een ander materiaal.

Combinaties

Voor een moderne look kan je ook verschillende materialen combineren: denk maar aan een houten poort met metalen afwerking.

2. Soorten

Draaipoorten

Een draaipoort bestaat uit twee delen die naar binnen of naar buiten opendraaien. Dit type is ook verkrijgbaar met aandrijving. Een draaipoort kan zowel uit hout, metaal of pvc bestaan, maar vergt wel jaarlijks onderhoud.

Schuifpoorten

Schuifpoorten bestaan uit één stuk en schuiven volledig open naar één kant. Ze rollen open op een profiel dat ingewerkt zit in de grond. Schuifpoorten zijn erg handig als de omliggende ruimtes beperkt zijn en een draaipoort dus geen optie is. Je kan schuifpoorten ook makkelijk beveiligen. Bovendien vergen ze weinig onderhoud.

Geautomatiseerde poorten

Een geautomatiseerde poort kan je via een motor en zender vanuit je auto of garage bedienen. Bovendien kan je er video- en parlofonie in integreren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media