livios logo

Deze beslissingen moet je nemen als je een carport plaatst

Eén van de belangrijkste argumenten om voor een carport te kiezen, is wellicht het prijskaartje. Je moet immers geen of minder geld uitgeven aan het ontwerp, de funderingen, het metselwerk, de isolatie en de poort dan bij een garage. Bovendien neemt een carport minder licht weg, is er meer ruimte om in en uit de auto te stappen en om te manoeuvreren met je fiets.

18 of 36 m²

Wil je een carport voor één wagen? Dan heb je zo’n 18m² plaats nodig (6m lang op 3m breed). Je wagen past daar perfect in en je hebt nog voldoende beweegruimte. Voor twee wagens zit je met 36 à 40 m² ruim genoeg. Opgelet: blijf onder de 40m², anders heb je een bouwvergunning nodig. Blijf je onder de 40m²? Vraag voor de zekerheid na bij de gemeente of er een meldingsplicht aan vasthangt.

Foto Skylux
  

Foto Koppen.be
  

Losstaand of tegen de woning

Je kan een losstaande carport plaatsen, ze tegen de woning aanbouwen of een uitstekend gedeelte van de woning als carport benutten. Je kan kiezen voor een modulaire prefabconstructie, een carport op maat gemaakt door een gespecialiseerde firma, of voor een ontwerp van je architect.

Houten of stalen structuur

De structuur van een carport bestaat uit hout of staal. Het staal is meestal verzinkt en nadien gelakt in de gewenste kleur.

De dakbedekking rust op de structuur. Ook hier bestaan er verschillende mogelijkheden: polyestergolfplaten, een beglazing in polycarbonaat of acrylglas, houten shingles, pvc-platen, EPDM, isolerende sandwichpanelen,... Het dak kan ook diverse vormen aannemen: plat, schuin, rond,...

Coherent geheel

Om tot een coherent geheel te komen, kan je dezelfde dakpannen of leien op je woning en carport plaatsen. Zijwanden zijn verkrijgbaar in hout, staal of glas.

Berghok voor gereedschap

De nadelen van een carport? Je kan een carport niet afsluiten en er is niet altijd genoeg plaats voor gereedschap. Daarom kan je achter de carport nog een berghok plaatsen.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/23584/deze-beslissingen-moet-je-nemen-als-je-een-carport-plaatst/