livios logo

Wat kost een carport?

Door een carport tegen de woning of er los van te plaatsen, offer je geen woonoppervlakte van je woning op voor een garage. En dat speelt een belangrijke rol, nu de gemiddelde woning kleiner wordt. Maar wat kost een standaardcarport voor een wagen (zo’n 18 à 20 m2)?

Kits of maatwerk

De prijs van je carport hangt natuurlijk af van de materiaalkeuze en kwaliteiten. Wil je een houten, stalen of aluminium carport? Kies je een dak dat licht doorlaat of niet? En ga je voor een kit of wil je een carport die op de millimeter uitgerekend wordt? We staken ons licht op bij Collstrop en Nelson Carports, producenten van carports in de middenprijsklasse.

 

Houten carport? "Je hout moet resistent of weersbestendig zijn, anders gaat het niet lang mee in ons klimaat."

Foto Collstrop
  

 

Houten carport vanaf 1.900 euro

Johan Demeyere van Collstrop,  duurzame houten carports, licht toe: “We bieden carportkits, maar ook maatwerk aan. Een grenenhouten aanbouwcarport van 18 m2 met staaldak kost je bijvoorbeeld zo’n 1.900 euro, exclusief btw en plaatsing. Een polycarbonaatdak is nog iets goedkoper."

"Een vrijstaande carport is altijd duurder (2.160 euro) dan een aanbouwcarport, omdat je meer palen nodig hebt en er meer graaf- en verankeringswerken nodig zijn."

En welk hout kies je? "Je hout moet resistent of weersbestendig zijn, anders gaat het niet lang mee in ons klimaat. Collstrop biedt daarom verduurzaamd, geïmpregneerd grenenhout aan, maar ook thermisch behandelde Noorse den. Zo voorkomen we krimpen en opzwellen en is het hout bestand tegen insecten en schimmels."

Stalen carport vanaf 2.600 euro

Op naar de stalen carports. Met staal kan je grote overspanningen maken met een fijn profiel zonder je structuur te verzwaren. Steven Lecleir van Nelson Carports, producent van stalen carports, legt uit: "Een aanbouwcarport van 18 mmet polycarbonaatdak van 18 m2 kost je zo’n 2.800 euro exclusief btw en plaatsing. Een vrijstaande, open carport met vier palen kost zo'n 3.000 euro exclusief btw."

Volgens Lecleir wint een gesloten, vlakke dakbedekking stilaan aan populariteit ten opzichte van de gebogen profielplaten. "Een dak van polycarbonaat isoleert enigszins en laat licht door, maar je moet het geheld plaatsen voor een goede waterafvoer. Een staaldak plaats je vlak en is goedkoper (2.600 euro)."

Wil je extra isolatie? "Ga dan voor geïsoleerde sandwichpanelen (3.500 euro). Tussen de twee panelen zit telkens een PUR-laagje. Zo raakt je auto niet oververhit in de zomer en blijft de temperatuur aangenaam in de winter."

 

Met staal kan je grote overspanningen maken met een fijn profiel zonder je structuur te verzwaren.

Foto Nelson Carports
  

 

Strak, strakker, strakst

Dat is het credo bij nieuwbouw en renovaties. De carport gaat almaar vaker naadloos over in het ontwerp van de woning. "Rechte lijnen en een carport in de RAL-kleur van je garagepoort en ramen krijgen de voorkeur. En millimeterwerk. Wij ontwerpen de carport op maat met erg uiteenlopende vragen. Een wand, bergruimte of deur erbij, deur in, bergruimte gecombineerd…"

Demeyere van Colstrop ziet dezelfde tendens terugkomen: "Houten, strakke bekledingen met erg smalle latjes zijn erg populair. Ook het zwart en grijs buitenschrijnwerk zet zich door bij onze carports.”

Zelf plaatsen?

Om een carportkit zelf te plaatsen, moet je handig zijn en trek je best wat tijd uit. "Je moet al een handige doe-het-zelver zijn om je carport perfect te plaatsen. Onze vakmensen plaatsen 90 % van alle carports”, aldus Demeyere van Colstrop.

Idem bij Nelson Carports: "Voor de plaatsing rekenen we 850 euro aan, maar deze meerprijs valt grotendeels weg bij woningen ouder dan tien jaar. Je betaalt dan slechts 6 % btw als je de carport laat plaatsen."

Lees meer over carports. Of verdiep je in andere richtprijzen!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/carport/wat-kost-een-carport/