Van opberghok tot poolhouse: zo kies je het juiste tuinhuis

Draag jij graag zorg voor je buitenomgeving en de materialen die je daarvoor gebruikt? Dan is een tuinhuis of opberghok in je tuin onmisbaar. De klassieker is een houten tuinhuis, maar je kan ook andere materialen gebruiken. Hier lees je de pro’s en contra’s van elk type.

Hout

De meeste tuinhuizen zijn gemaakt van hout. Het natuurlijke karakter en de warme uitstraling van dit materiaal speelt daarin een grote rol. Bovendien is hout goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Je kan hout ook makkelijk kan bewerken, al kan het bij temperatuurschommelingen uitzetten of krimpen. Het grootste nadeel van hout? Het vergt vrij veel onderhoud. De meest doeltreffende manier om het te beschermen, is met een laag beits. Je kan het hout verven, maar dat gaat ten koste van de uitstraling. Check zeker de aanwezigheid van het PEFC- of FSC-label. Zo weet je dat het materiaal uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.

Kunststof

Tuinhuisjes van kunststof gaan langer mee, maar missen toch vaak de klasse van een houten versie. Maar kunststof biedt je ook een pak voordelen: van verrotting of roest zal je geen last hebben. Bovendien zijn de onderhoudswerken beperkt en zijn ze verkrijgbaar in alle vormen en maten. Hou wel in je achterhoofd dat kunststof onder invloed van de weersomstandigheden kan verkleuren.

Metaal en staal

Hecht je vooral belang aan de functionaliteit van je tuinhuis? Dan is een exemplaar van metaal of staal ideaal voor jou. Zo'n opberghok laat op esthetisch vlak meestal wat te wensen over. Bovendien zitten er vaak geen ramen in. Maar omdat ze uit verzinkt staal of aluminium bestaan, roesten ze niet en gaan ze dus erg lang mee. Metalen of stalen tuinhuizen kan je daarom best zien als een klein opberghok dat uitblinkt in degelijkheid.

Architecturaal tuinhuis of poolhouse

Wil je wat meer luxe en beschik je over het nodige budget? Dan kan je voor het ontwerp van je tuinhuis een architect inschakelen. Zo'n poolhouse is niet alleen interessant om je grasmaaier in op te bergen, maar ook als extra woon- of werkruimte. Een poolhouse heeft zijn naam ook niet gestolen: in principe plaats je er zo een naast je zwembad. Afhankelijk van je budget kan je er een douche, spa, hammam of sauna in installeren. En onder het afdak kan je je barbecue kwijt.

Hoe zit het met de vergunning?

De spelregels voor kleine bouwwerken, zoals veranda's en tuinhuizen, zijn sinds 1 december 2010 veranderd. Er geldt een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen die niet hoger zijn dan drie meter. Per woning kan maximaal 40m² oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen vrijgesteld worden. Let op: bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend. Wat dat concreet betekent? Als je al een serre hebt van 15m², ben je slechts vrijgesteld van een vergunning als je tuinhuis maximaal 25m² zal innemen (15+25=40).

Voor meer informatie omtrent de vergunning kan je terecht op de site van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening. Twijfel je nog steeds of je een vergunning nodig hebt? Ga dan langs bij de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media