Optimaal cocoonen rond de buitenkeuken

De lente is in het land, en meer dan ooit brengen we nu tijd door in onze eigen tuin. Als je al een buitenkeuken overwoog, dan is het nu misschien wel het ideale moment om de stap te zetten. Livios legde enkele vragen voor aan Steven Beunens van SB Interieur, naar eigen zeggen Belgisch pionier in buitenkeukens.

Van keuken naar barkitchen

Het eerste ontwerp van zaakvoerder en ontwerper Steven Beunens dateert van 2005 en dient zowel voor binnen- als buitengebruik. De keuken is volledig bestand tegen het koude klimaat en geschikt voor zuiderse bestemmingen. Het ontwerp combineert vernuftige systemen, diverse optiemogelijkheden en duurzame materialen.

"Het bovenblad kan je eenvoudig openschuiven met een geleidingssysteem, dat bestaat uit hiervoor speciaal ontworpen inox kogellagers. Zo wordt de keuken in korte tijd een unieke barkitchen met partytafel of eettafel. De keuken is mobiliseerbaar door vier grote, stevige en wenkbare wielen in gegalvaniseerd staal. De twee voorste wielen zijn gemonteerd met een remsysteem. Aan de wielen is ook een liftsysteem toegevoegd. De watertoevoer kan je aansluiten op een tuinslang en het afvoerwater kan opgevangen worden in een bak of zelfs aangesloten worden op een andere afvoervoorziening."

  • buitenkeuken sb Interieur
  • buitenkeuken sb Interieur
  • buitenkeuken
    © SB Interieur
  • buitenkeuken
    © SB Interieur

Hoe zit het met de energie- en watertoevoer in de buitenkeuken?

"Voor elektriciteit wordt er meestal een aparte kabel voorzien met al dan niet een kleine zekeringkast. Het aantal toestellen bepaalt wat je moet voorzien. Sommige toestellen worden aangesloten op gas, via een fles of met een vaste aansluiting. In onze keukens wordt meestal een wastafel met mengkraan voorzien, vaak met ingewerkte boiler, en uiteraard met watertoevoer en -afvoer."

Zijn keukentoestellen voor de binnenkeuken ook geschikt voor buiten? Of bestaan hiervoor speciale toestellen?

"Niet alle keukentoestellen die je binnen gebruikt, komen in aanmerking voor de buitenkeuken. Maar toch zijn er ook heel wat toestellen die je buiten kan gebruiken, zelfs een teppanyaki uit inox. Wij plaatsen in onze ‘In- & Outdoorkitchens’ een eigen serie toestellen geleverd door onze partner. De mogelijkheden hiervan zijn heel uitgebreid, zoals onder andere koken met inductie, wok, grill, (gas)barbecue, …"

"We raden wel aan de toestellen in de winterperiode terug binnen te plaatsen of op te bergen. We maken het ook mogelijk om toestellen makkelijk te wisselen van de vaste binnenkeuken naar de mobiele buitenkeuken, en vice versa. In onze collectie hebben wij een barbecue op houtskool met randafzuiging en rand(lucht)toevoer. Dit vermindert onaangename rookhinder aan tafel."

Wat is de optimale inrichting van een buitenkeuken?

"De optimale inrichting van een mobiele buitenkeuken is persoonlijk. Wat er meestal door ons wordt voorzien, is een teppanyaki en een grillplaat en/of kookvlak. Af en toe verkiezen mensen een (gas)barbecue, maar dan meestal om er extra bij te plaatsen. Als je een barbecue integreert in de buitenkeuken wordt er met een randafzuiging gewerkt."

"De toestellen komen in een kader in het werkvlak van de buitenkeuken. Hierin kan je toestellen met diverse afmetingen plaatsen. Een zeer flexibel systeem. De ene dag kies je voor de barbecue (samen met een kleine kookplaat), de andere dag gebruik je een teppanyaki of een grill in combinatie met een friteuse en/of kookplaat." De meest gebruikte materialen voor een buitenkeuken zijn Birma teak, Corian®, inox RVS en kwartscomposiet.

Zijn mobiele systemen praktisch of verkiest een vaste buitenkeuken de voorkeur?

Steven Beunens vindt de mobiele systemen het meest praktisch. "Onze 'In- & Outdoorkitchens' kan je zowel binnen, - onder een afdak, in poolhouses- , als buiten in de open lucht gebruiken. Ze worden in kwalitatieve materialen gemaakt waardoor ze het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Ze zijn ook bestand tegen alle weersomstandigheden"

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media