livios logo

Bouwovertreding regulariseren binnenkort mogelijk dankzij Schauvliege

Heb je een veranda of schuur die er eigenlijk niet mag staan? Je bent niet alleen, er zijn naar schatting tienduizenden van die oude bouwovertredingen in Vlaanderen. En dat levert problemen op als je je huis verkoopt. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) komt nu met een oplossing.

Joke Schauvliege

Er zijn naar schatting tienduizenden oude bouwovertredingen in Vlaanderen. Schauvliege pleit voor een bijzondere regularisatievergunning.


  

Brynseels schrijnwerk ramen pvc aluminium veranda

Heb je een veranda of schuur die er eigenlijk niet mag staan?

Foto Bruynseels-Vochten
  

Schauvliege pleit voor een bijzondere regularisatievergunning. “Het gaat niet om een blinde stedenbouwkundige amnestie, waarbij we alles door de vingers zien. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de mensen die altijd correct hebben gehandeld. Maar nu we heel onze ruimtelijke ordening hervormen, moeten we ook de anderen de kans geven om zich op een redelijke manier in regel te stellen.” Binnenkort legt ze haar voorstel voor aan de Vlaamse regering.

Voorwaarden voor regularisatie

Je moet wel kunnen aantonen dat de bijbouw er al minimaal tien jaar ongestoord staat. Er mogen geen procedures tegen lopen of boetes voor uitgeschreven zijn en het moet binnen de ruimtelijke ordening passen. “Als iemand een te grote garage wil regulariseren die het zicht belemmert, zal die aanvraag worden uitgehangen en kunnen buren bezwaar aantekenen”, vertelt Schauvliege.

Heffing op meerwaarde

Als door de regularisatie de waarde van je eigendom stijgt, moet je op die winst een heffing betalen. Ongeacht of je de woning verkoopt of niet. “Anders zou het niet eerlijk zijn tegenover mensen die altijd de regels gevolgd hebben”, vindt Schauvliege.

Vertrouwelijk informeren naar kansen

Om de drempel te verlagen overweegt Schauvliege om overtreders de mogelijkheid te geven om al eens vertrouwelijk bij de administratie te polsen of ze kans maken. Want wie gaat iets illegaals melden als hij het risico loopt om het toch te moeten afbreken?

Verkoop je je woning en verzwijg je een bouwovertreding? Ontdek wat de gevolgen kunnen zijn.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/49154/bouwovertreding-regulariseren-binnenkort-mogelijk-dankzij-schauvliege/