livios logo

De blokhut: zoveel meer dan een opbergruimte

blokhut

Je kan een blokhut aanbouwen aan je huis. Vaak doet ze dan dienst als extra slaapkamer of bijkeuken.

Foto Chalet Center
  

blokhut tuinhout tuinhuis

Geef bij voorkeur om de twee à drie jaar een nieuw laagje verf of vernis.


© Chalet Center  

blokhut tuinhout tuinhuis

Een blokhut kan je zowel op een betonnen fundering als op betonnen platen bouwen.


© Chalet Center  

blokhut tuinhout tuinhuis

Voor vrijstaande blokhutten met een oppervlakte van maximaal 40 m² heb je geen vergunning nodig.


© Chalet Center  

blokhut tuinhout tuinhuis

Deze blokhut/poolhouse is op maat gemaakt.


© Chalet Center  

Een blokhut is niet alleen een handige opbergruimte, maar geeft ook uitstraling aan je tuin. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos, van een luxetuinkamer, een relaxruimte met buitensauna tot logeerkamer of poolhouse in cottagestijl. Samen met Chalet Center uit Roeselare bekijken we enkele aandachtspunten.

Blokhut versus tuinhuis

Een blokhut heeft een andere opbouw dan een tuinhuis. Ze bestaan uit houten balken die in de hoeken, meestal via een tand-en-groefsysteem, in elkaar grijpen. Aan de buitenkant zie je ook duidelijk de in elkaar grijpende balken uitsteken in de hoeken. Bij een tuinhuis daarentegen, zie je een duidelijk hoekprofiel. Dat komt omdat de constructie meestal is opgebouwd uit kaders met planken.

Een blokhut moet je ook niet perse op een betonnen fundering bouwen. "In combinatie met een houten vloer kan je een blokhut op betonnen platen monteren", zegt Frankie Van Haver, sales en marketing manager bij Chalet Center.

Massief hout zonder knopen

Blokhutten bestaan uit massief hout. "Het is belangrijk dat het hout afkomstig is uit regio’s met een koud klimaat. Daar groeien bomen trager, wat het hout steviger maakt. Je merkt dat aan de jaarringen die dicht bij elkaar liggen."

"Kwalitatief hout is niet aan elkaar gelast en bevat niet te veel knopen. De knopen mogen zeker ook niet los zitten. Noord-Europees vurenhout leent zich goed hiervoor", aldus Van Haver.

Onderhoud

Om lang te kunnen genieten van je blokhut, doe je er goed aan deze regelmatig te onderhouden. Het hout wordt namelijk voortdurend blootgesteld aan uv-stralen, temperatuurswisselingen, regen en wind. "Wij raden aan om om de twee à drie jaar een nieuw laagje verf of vernis te geven. Veel hangt ook af van de plaats van de blokhut. Staat die in de volle zon, dan zal je iets vaker moeten bijschilderen."

Voorzieningen

Een elektriciteits- en waterleiding verhogen het comfort. Deze leidingen kan je eenvoudig doortrekken en in opbouw plaatsen in de blokhut. De klussen ‘Buitenstopcontact voorzien’ en ‘Buitenshuis elektriciteit aanleggen’ kunnen je hierbij helpen.

Waaier aan kleuren en stijlen

"Blokhutten zijn er in diverse uitvoeringen en stijlen: bijvoorbeeld de chaletstijl, een moderne strakke look, met Frans dak, in Engelse cottagestijl met of zonder wolfsdak. Er zijn zelfs constructies met een eikenhouten afwerking. Voor de kleuren kan je kiezen tussen een beits of dekkende verf in ongeveer alle mogelijke RAL-kleuren. Op deze manier personaliseer je de blokhut."

Kleine tuin

Zie je graag een blokhut maar heb je een kleine tuin? Geen nood. "We verkopen blokhutten vanaf 1,5 bij 1,5 meter. Een grote tuin is dus zeker geen must. Bovendien kan je een blokhut ook aanbouwen aan je huis. Ze doen vaak dienst als extra slaapkamer of bijkeuken."

Vergunning nodig?

Vrijstaande blokhutten met een oppervlakte van maximaal 40 m² zijn niet vergunningsplichtig. Hiervoor geldt de vrijstelling. Voor blokhutten die aangebouwd worden aan de woning en maximaal 40 m² groot zijn, moet je de meldingsplicht respecteren.

Van standaardpakket tot blokhut op maat

Blokhutten zijn zowel verkrijgbaar in zelfbouwpakketten als op maat. "Naast onze blokhutten met standaardafmetingen zijn we gespecialiseerd in maatwerk. Alle constructies die technisch mogelijk zijn, kunnen we maken op vraag van de klant", besluit Frankie Van Haver.

Drie belangrijke tips van Chalet Center

  1. Zorg voor een egale ondergrond die ook waterpas is.
  2. Koop een blokhut die vervaardigd is uit zorgvuldig geselecteerd kwaliteitshout (Komo-certificaat, PEFC,...).
  3. Kies een duurzame, kwalitatieve dakbedekking: asfaltshingles of EPDM (voor de platte daken).

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/de-blokhut-zoveel-meer-dan-een-opbergruimte/